Zgodbe

Kipec za Slovenko leta

Lara Jelen
29. 12. 2019, 22.30
Deli članek:

Na sončen decembrski dopoldan, ki je bolj dišal po pomladi kot po božičnih praznikih, smo oddrveli v Rogaško Slatino k nam zelo ljubi umetnici Ljubici Ratkajec Kočica. Že lep čas ne potrebujemo več navigacije, da najdemo njeno hišo, saj smo bili pri njej letos že 31. zapored. Toliko je namreč tudi kipcev, ki jih je Ljubica izdelala za Slovenke leta. Letošnji se nam je nasmihal skozi okno že takoj ob prihodu.

Zarja Jana
Ljubica Ratkajec Kočica

Še preden sem skozi okno zagledala Ljubico, je mojo pozornost ukradla ženska, ki se je navihano nasmihala z mize sredi sobe. Takoj sem vedela, da je to naš kipec za Slovenko leta. Na njem je bilo opaziti lipova lista, simbol slovenstva in trdoživosti, ter jabolka, simbol obilja. Oba simbola sta zvesta spremljevalca kipcev za Slovenko leta. Prizor je bil popoln, le še žarek sonca bi moral obsvetiti kipec, in bi bil naravnost filmski.

Vsak ima svojo zgodbo. Čeprav poskušamo vsako leto, je težko z besedami opisati, kako čudoviti kipci so to. Masivni, polni detajlov, čudovitih barv in razgibane teksture. Ljubica v vsakega vdahne kanček duše, da dobesedno zaživijo, ko jih pogledaš. S tokratnega še posebno sije radost, kot vedno pa tudi ženska milina in nežnost, ki jo umetnica s svojimi skrbnimi in premišljenimi potezami prav čarobno nadene kipcu. Človek bi kar stal tam in ga občudoval. Pa Ljubico tudi, ki pri svojih 80 in nekaj letih (naj natančna leta ostanejo skrivnost, pravi) v sebi še vedno najde toliko navdiha in idej. Umetnost je še zmeraj del njenega vsakdana, ne predstavlja si, da se kak dan ne bi odpravila v pritličje svoje hiše, kjer ima domači atelje, in ustvarjala. Na stenah opazimo kar nekaj slik, ki jih lani še ni bilo, v sobi, kjer stoji zborček kipcev, pa tudi vidimo nekaj novih obrazov. Še posebno pritegne velik zlati bik, na katerem sedi ženska. »Ta kipec sem naredila za zdravnika, ki me je predlani operiral na srcu. Potem pa je naredil samomor, še preden mi ga je uspelo podariti. In zdaj je ostal pri meni,« žalostno zavzdihne Ljubica, ki zelo čuva in ceni svoje zdravje, odkar živi s srčnim spodbujevalnikom. Ko pade v delo, se sicer včasih spozabi in dvigne kakšen težji kipec, ki ga ne bi smela, a k sreči brez večjih posledic. Čeprav pravi, da za razstave nima več energije, pa jo ljudje še vedno najdejo. Ravno nedavno ji je družina, ki živi v New Yorku, naročila sliko, ki prikazuje zaljubljenca in otročička. »Zdaj pa so mi sporočili, da so dobili naraščaj, in me vprašali, ali mi lahko prihodnje leto pripeljejo sliko nazaj, da vanjo nekako vključim še enega otročička,« pove navdušeno. Seveda je z veseljem sprejela izziv.

Le katera ga bo dobila? Druženje z Ljubico vedno mine, kot bi tlesknil s prsti. Pri njej je vse tako umirjeno, prijetno, tiho. Komaj smo malce pokramljali in si povedali, kaj je novega v naših življenjih, že je napočil čas za odhod. V upanju, da se prihodnje leto ponovno srečamo, smo se poslovili in s sabo na pot vzeli še en veličasten kipec. Le katera ga bo dobila tokrat? Nedvomno bi si ga zaslužile vse naše nominiranke, a le ena je tista, ki ga bo v nedeljo, 5. januarja, po slovesni razglasitvi v ljubljanski Operi odnesla domov. To je tista, ki ste ji vi, dragi bralci, namenili največ glasov. Ne moremo si pomagati, da nas ne bi ob tem prevevala rahla vzhičenost in veselje, da se bomo lahko poklonili še eni veličastni Slovenki, ki dela ta svet lepši, nas navdihuje in okoli sebe širi prave vrednote.

Objavljeno v reviji Zarja Jana št. 53, 30. 12. 2019

Zarja Jana
Ljubica Ratkajec Kočica

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!