Nasveti

Pečen losos s šampinjoni in zelenjavo

Andreja Comino
6. 1. 2025, 05.00
Deli članek:

»Mesa pri nas doma skoraj nikoli ne jemo, ribe pa večkrat. Tak jedilnik bo tudi med prazniki,« pravi Nataša Bešter, ki je novoletno večerjo letos pripravljala s hčerko Ano, za mizo pa je bilo kar šest lačnih ljudi. »Radi praznujemo skupaj, vnuka pravita, da tudi zato, ker je pri babi Nataši vedno najboljša hrana,« je zadovoljna.

Osebni arhiv
Pečen losos s šampinjoni in zelenjavo

Sestavine
- krompir
- korenje
- paradižnik češnjevec
- bučke
- cvetača
 - paprika
 - brstični ohrovt
 - svež file atlantskega lososa
 - sveži  šampinjoni
 - olivno olje
 - začimbe (žajbelj, rožmarin, lovor)
 - sol
- stročji fižol v kozarcu
- avokado
- česen
- peteršilj
 - limona
 - motovilec, radič, endivija
- pesto iz kapucink in bazilike

Priprava
1. Zelenjavo, šampinjone in lososa dobro umijemo ter osušimo s čisto krpo.
2. Pekač namažemo z olivnim oljem in nanj položimo vse sestavine – lososa, šampinjone, paradižnik, bučke, papriko in česen. Posolimo in dodamo začimbe: žajbelj, rožmarin, lovorov list. Pečemo na 180 stopinjah Celzija, vmes večkrat vzamemo pekač iz pečice in ga malo pretresemo. Glavna jed je pečena v približno 45 minutah, potem jo lahko samo še lepo zložimo na krožnik ter dodamo svež peteršilj in limono.
3. Medtem v loncu skuhamo prilogo – narezan krompir, cvetačo, korenček in brstični ohrovt. Ker je že glavna jed dovolj namaščena, v kuhano prilogo ne damo nobene maščobe, samo potresemo jo s svežim peteršiljem ter dodamo domač pesto iz bazilike in semen.
4. Zraven seveda postrežemo veliko skledo bogate solate! Nataša ima na vrtu še motovilec, v rastlinjaku pa rdeč radič in rumeno endivijo, tako da bodo že te barve naredile solato privlačno na pogled. Dodala bo še rdeče redkvice, črne olive, avokado in seveda žlico domačega pesta iz pisanih kapucink, da bo skleda solate ne samo zdrava, temveč tudi privlačna na pogled.

NATAŠIN NAMIG

Ena od prilog je lahko tudi vložen stročji fižol, ki mu doda češnjeve paradižnike in česen. Za nekaj dodatnega C-vitamina lahko dodamo še kislo zelje in ga pokapamo z bučnim oljem ter potresemo s semeni.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 53, 30. december 2024.