Nasveti

Recept za čokoladno sirčkovo torto

Andreja Comino
5. 1. 2025, 08.00
Deli članek:

»Tudi ljubitelji čokolade si zaslužimo svojo sirčkovo torto! V tej je poleg kremnega sira še rikota, da je vse skupaj malo lažje, zraven pa jagodna omaka – pozimi jo pripravimo iz zamrznjenih jagod, boljše so kot uvožene,« svetuje priznani slaščičarski mojster Gorazd Potočnik.

revija Jana
cheesecake

Gorazd Potočnik se je začel profesionalno ukvarjati s slaščičarstvom pred skoraj četrt stoletja. Takrat na našem tržišču ni bilo nobene posebne slaščičarske ponudbe. »V svoji prvi 'sladki' službi sem se imel možnost učiti od najboljših mentorjev, in tako sem širil svoje znanje na področju slaščičarstva, pekarstva, izdelave sladoleda, torej vsega, česar kot kuhar v profesionalnih kuhinjah po Sloveniji nisem imel možnosti videti, kaj šele se naučiti. »Goltal« sem znanje s teh področij iz literature, ki je bila v večini v italijanskem jeziku, nekaj malega v francoščini in španščini. Bilo je težko, toda če te zanima, je lažje, veliko lažje! Danes se aktivno ukvarjam s svetovanjem o izdelovanju slaščic in slaščičarstvom. Iz čokolade znam pripraviti marsikaj okusnega, posebnega in zanimivega, sem odličen demonstrator in pripravljen deliti svoje bogato znanje. Pripravil sem tudi svojo kolekcijo čokoladnih izdelkov Gox, med katerimi je zagotovo najslavnejši čokoladno-lešnikov namaz Goxella!« je povedal avtor imenitne knjige Čokolada.

Sestavine

podlaga

  • 120 g polnozrnatih piškotov
  • 50 g stopljenega masla

nadev

  • 175 g temne čokolade s 50–60 % kakava
  • 200 g kremnega sira
  • 250 g kremaste albuminske skute (rikote)
  • 180 g polnomastne kisle smetane
  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 24 g koruznega škroba
  • 20 g kakava
  • 6 g sode bikarbone
  • jagodna omaka in sladka smetana, ko postrežemo

Priprava

1. Dno modela za torte premera 20 cm obložimo s papirjem za peko. Piškote zmeljemo v drobtine in dobro zmešamo s stopljenim maslom. Mešanico enakomerno razporedimo po dnu modela in potlačimo z roko ali hrbtno stranjo žlice. Pečico segrejemo na 150 °C brez ventilacije.

2. Čokolado nalomimo na koščke in stopimo v vodni kopeli do največ 40 °C, da jajca, ko jih dodamo, ne zakrknejo. V posodo samostoječega mešalnika damo kremni sir, skuto, kislo smetano in jajca. V drugi skledi zmešamo sladkor, škrob, presejan kakav in sodo bikarbono, da se sestavine enakomerno razporedijo. Suhe sestavine dodamo v mešalnik k mokrim in previdno zmešamo toliko, da ni več grudic. Nato z lopatico počasi vmešamo stopljeno čokolado, da dobimo enotno maso.

3. Maso nalijemo v model s piškotno podlago ter pečemo 1 uro in 10 minut. Masa med peko vzhaja in dobi »čepico«, ki potem upade in skorjica malce popoka, a nič zato. Pečeno torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Po želji postrežemo s stepeno sladko smetano in jagodno omako.

Jagodna omaka

450 g svežih ali zamrznjenih jagod damo v kozico. Posebej zmešamo 50 g sladkorja in 2 g agaragarja, da preprečimo grudice, in dodamo k jagodam v kozico. Pristavimo in segrevamo, da zavre, nato kuhamo še približno 10 minut na majhni temperaturi. Odstavimo in dodamo sok ter naribano lupinico 1 velike sočne limone ali limete (ali dveh manjših). Pustimo, da se omaka ohladi, nato jo postrežemo k sirčkovi torti.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 53, 30. december 2024.