Nasveti

Makov kolač z jabolki, oblit s čokolado

Lara Jelen
15. 12. 2024, 06.00
Deli članek:

»Ta recept mi je všeč iz več razlogov. V njem je skrit kar cel kilogram jabolk, zaradi česar je kolač bolj 'zdrav' od drugih ter zelo rahel in sočen. Z njim lahko porabim jabolka, ki ne bi mogla več dolgo čakati. Kombinacija maka, jabolk in čokolade je odlična za jesen in zimo, sploh pa idealna za praznike. Recept je preizkušen in mi vedno uspe,« pravi Bojca Pušnik Ponikvar, ki skupaj z možem vodi podjetje Gajin vrt, poznamo pa jo tudi po blogu Permakultura za telebane.

Shutterstock
Makov kolač z jabolki, oblit s čokolado

Z drobnim pecivom je veliko dela, s takšnim kolačem ga je dosti manj, prišepne sogovornica. »Ne le odrasli, tudi otroci ga imajo zelo radi! Mogoče se po njem zvečer celo prej umirijo in zaspijo,« se nasmehne. Sestavine meri z lončkom (uporabite lahko kar jogurtovega ali tistega od kisle smetane), zato je s pripravo še toliko manj dela.

Sestavine

za testo:
2 jajci
1 skodelica rjavega sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 skodelica olja (ker se izogiba uporabi sončničnega olja, uporabi stopljeno kokosovo mast ali olivno olje) 
2 skodelici mleka (Bojca uporabi rižev napitek, ker nekateri v družini težko prebavljajo mleko)
2 skodelici moke
1 vrečka pecilnega praška
2 skodelici maka
1 kg jabolk

za preliv:
150 g jedilne čokolade
100 g masla

Mateja J. Potočnik
Bojca Pušnik Ponikvar, avtorica priročnikov o permakulturi

Priprava
1. Jabolka operemo, razrežemo na krhlje, odstranimo peščišča, muhe in peclje ter naribamo kot za štrudelj. Skledo z naribanimi jabolki pokrijemo s kuhinjsko krpo, da ne oksidirajo.

2. V drugo skledo ubijemo dve celi jajci. Dodamo sladkor in vaniljev sladkor. Stepamo tako dolgo, da dobimo svetlo rumeno penasto kremo. Med miksanjem počasi prilivamo olje in mleko. Dobro premešamo.
3. Moko presejemo v drugo skledo, dodamo pecilni prašek in mak. Združene suhe sestavine počasi med mešanjem dodajamo v tekočo zmes. Maso nato zlijemo v posodo z naribanimi jabolki in vse skupaj ponovno premešamo.
5. Globok pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlijem maso. Pekač potresemo, da se masa enakomerno razporedi po njem, in površino zgladimo z žlico.
6. Spečemo v pečici, ogreti na 200 °C. V Bojcini pečici se kolač peče od  50 do 60 minut. Ker je čas peke odvisen od pečice in jabolk, predlaga, da se ne zanašate na čas peke, ampak sami sproti preverjate, ali je kolač  pečen.  Ko na nožu, s katerim ga prebodemo, ni več sledi testa, ga vzamemo iz pečice.
7. Pripravimo še preliv: čokolado nalomimo na koščke, maslo pa narežemo. Vse skupaj damo v skledico, ki je dovolj velika, da ne more zdrsniti v manjši lonec. V lonec nalijemo nekaj cm vode in skledico postavimo nanj. Lonec pristavimo na štedilnik na srednjo temperaturo in počakamo, da se čokolada ter maslo stopita v vodni kopeli. Preliv še dobro premešamo in z njim premažemo pečeni kolač.
8. Ohlajen kolač narežemo na kocke in preložimo na desertni krožnik (ampak hitro, ker če so obiski in otroci že tu, se lahko zgodi, da do desertnega krožnika sploh ne pride).

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 50, 10. december 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!