Nasveti

Njoki v obliki ljubkih mini bučk

Vesna Meško
26. 10. 2024, 06.00
Deli članek:

Za vas imamo idejo za popolno jesensko jed. Kaj pravite na bučne njoke v obliki mini bučk? Pa to še ni vse! Puhaste bučke postrežemo v kremni sirovi omaki in posute s praženimi pinjolami. Mmmmm, kako prijetno diši po jeseni!

Shutterstock
Njoki v obliki ljubkih bučk

Ste postali za trenutek in se zazrli v te super ljubke mini bučke, kajne? Razumemo, a to ni le jed, ki je privlačna na pogled! Že res, da vam je bliže misel na njoke iz krompirja, toda ti bučni grižljaji bodo vašim brbončicam pričarali pravo jesensko doživetje.

Sestavine za njoke

  • buča hokaido– pribl. 600 g
  • 400 g krompirja
  • jajce
  • 300 g presejane moke
  • sol

Priprava

1. Bučo prepolovite na pol, izdolbite semena, nato pa jo položite na pekač, obložen s peki papirjem (mesnati del naj bo obrnjen navzdol). Pecite 45 minut na temperaturi 160 stopinj Celzija. Ko je pečena, z žlico izdolbite mehko meso.

2. Cel krompir skuhajte v osoljeni vodi, nato pa še vročega olupite.

3. V posodo presejte moko, dodajte sol in jajce. Sestavinam dodajte krompir in kose pečene buče, ki ste ju še vroče iztisnili  s stiskalnico za krompir.

4. Sestavine nežno zgnetite v testo, pri čemer si lahko pomagate z robotskim mešalnikom. Po potrebi med gnetenjem dodajajte moko.   

5. Na dobro pomokani površini razrežite testo na več delov in ga oblikujte v dolge debele svaljke. Slednje narežite na manjše kose, nato pa med dlanmi oblikujte ljubke kroglice. Ne pozabite si večkrat pomokati rok.

6. Z zobotrebcem vzdolž kroglic oblikujte značilne bučne vzorce. Za globlji zarez si lahko pomagate tudi z nožem.   

7. Kuhanje je povsem preprosto, njoke denite v vrelo osoljeno vodo, zmanjšajte temperaturo in počakajte, da priplavajo na površje. Počakajte še dve minuti, nato pa jih z zajemalko polovite iz vode.

  Sestavine za omako

  • olivno olje
  • žlica moke (ni nujno)
  • česen po okusu
  • dve žlici masla
  • 100 g naribanega sira (lahko parmezan)
  • 150 ml mleka
  • 100 ml smetane za kuhanje

 Priprava

V ponvi segrejte maslo in olivno olje, potresite z moko, premešajte in dodajte česen, da prijetno zadiši. Ko se sestavine nežno obarvajo, dodajte mleko, smetano, nariban sir in pri nizki temperaturi mešajte z metlico za stepanje. Pomembno je, da dosežete gladko teksturo.

Jesenski krožnik: omako nalijte v krožnike, nato pa vanjo potopite bučne njoke. Da bodo ti čim bolj podobni bučkam, v vrh njoka potisnite bučno seme, ki bo ustvarilo videz ostanka stebla. Za zaključek jed potresite s praženimi pinjolami.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 43, 22. oktober 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!