»Rada imam vse lepo in dobro. Vendar ker živim sama, doma večinoma kuham preprostejše in hitro pripravljene jedi. Drugače pa je, kadar se prelevim v gostiteljico in v svoj dom v Maribor povabim svoje sorodnike in prijatelje,« pripoveduje izjemna mednarodno uveljavljena operna pevka Rebeka Lokar, ki je nedavno blestela v naslovni vlogi v operi Tosca, predstavi na vrhuncu letošnje sezone Festivala Ljubljana.
»Hrana mi je v veselje. Hrana je umetnost. Najlepše je po krasno izpeljani predstavi ali vaji nekaj dobrega pojesti s kolegi. Zato se včasih tudi prikrade kakšen odvečen kilogram, ki se ga potem skušam znebiti. Sem pa obkrožena s prijatelji, ki radi dobro jedo in obožujejo pokušanje novih jedi. Radi gremo v nove restavracije, tudi mednarodne,« pripoveduje umetnica, ki sta jo naučili kuhati babica in mama, obe odlični kuharici. Tako Rebeki dolgo ni bilo treba za štedilnik. Vendar je to pozneje, ko je živela v tujini, vse nadomestila. Izmojstrila se je v različnih okusih in kuhinjah. Tako njeni prijatelji zelo pohvalijo njene jedi s šparglji, vietnamski kari, pravo italijansko lazanjo, katere skrivnost je, da je treba ragu zanjo, vsaj tri ure, kuhati na majhnem ognju, kot to počnejo italijanske mame. »Dlje ko se kuha meso, boljše je,« še navrže Rebeka.
Sestavine
za mesno omako:
- 350 g mletega govejega mesa
- 400 ml paradižnikovih pelatov
- 1 žlica sladkorja
- ½ čajne žličke soli
- ščepec popra
- ½ čajne žličke sladke paprike v prahu
za bešamel:
- 2 žlici masla
- 1/2 žlice moke
- ½ litra mleka
- ščepec belega popra in muškatnega oreščka
- 2 ščepca soli
- in še:
- 250 g listov za lazanjo
- 100 g topljivega sira (mocarela, edamec, gavda …)
Priprava
1. Omako pripravimo tako, da v ponvi najprej zlato rjavo popečemo mleto meso. Nato prilijemo pelate. Omako osladkamo, solimo, jo začinimo s poprom in sladko papriko v prahu. Kuhamo dolgo in na zelo majhnem ognju, po potrebi mešamo in zalivamo.
2. Vmes pripravimo bešamel. V kozici na najvišji temperaturi stopimo maslo. Dodamo mu moko, ki jo nato ob rednem mešanju kuhamo le kakšno minuto oziroma toliko časa, da se na vrhu začne lepo peniti. Takrat prilijemo mleko. Omaki dodamo sol, poper in muškatni orešček in jo zavremo. Ob rednem mešanju z metlico jo na srednji temperaturi kuhamo še toliko časa, da se zgosti. Tedaj jo odstavimo.
3. V pekač najprej nalijemo nekaj žlic bešamelne omake, da z njo pokrijemo dno. Na omako zložimo eno plast nekuhanih testenin. Te pokrijemo s še eno plastjo bešamelne omake in četrtino mesne omake. Vse skupaj potresemo z malo sira in postopek ponovimo še trikrat. Končamo s slojem testenin, ki jih prelijemo s preostankom bešamelne omake in potresemo s preostalim sirom. Lazanjo položimo v segreto pečico na 220 °C za 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 stopinj in jo pečemo še pol ure.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 32, 6. avgust, 2024.