Sestava rastlin ni enaka maja, julija ali septembra. Pri zeliščih to lahko ugotovite že po vonju ali okusu, ki ga imajo. Vsekakor je posebnost tistih zelišč in začimb, ki jih nabiramo v kasneje, celo septembra ali oktobra, prav ta, da so bogatejša z alkalnimi rudninami in vsebujejo manj vode (zato se tudi lažje sušijo). Zato bodo ta zelišča še posebej pomembna za nevtralizacijo kislih presnovkov, ki jih prinaša zimska prehrana.
To je obenem tudi priložnost, da naberemo in začnemo uporabljati semena začimbnic, ki jih sicer poznamo le kot liste ali korenine.
Ali ste kdaj pomislili, da bi uporabili semena pastinaka ali luštreka? Ali veste, kakšnega okusa so semena lovorja? Ne le, da bodo vašim juham in enolončnicam podarila neprimerljivo aromo, ampak bodo poskrbela tudi za zdravje vaših sluznic.
Posebna delikatesa so semena zelene, ki so odlično nadomestilo za sol in dodatke k juham.
Kako jih najlažje shranimo?
Resda lahko preberete v mnogih knjigah, da je zamrzovalnik naš najboljši prijatelj. Sama pa sem nasprotnega mnenja. Tisto, kar nas pri začimbah zdravi in razveseljuje, so lahkohlapne snovi, ki so v eteričnih oljih. Eterična olja pa niso drugo kot valovanje svetlobe. Zamislite si, da sonce date v zamrzovalno skrinjo … Ne bo šlo. Tako tudi zelišča, ko jih enkrat odtajate, ostanejo le truplo brez energije, ki jo tako potrebujemo. Resda so videti »kot sveža«, v resnici pa so mrlič, od katerega telo ne bo imelo veliko koristi. Zato sama zamrznem le minimalno količino peteršilja ali drobnjaka, ki ju potem uporabim bolj v dekorativne namene.
Veliko bolj primerno in nič bolj zapleteno je zelišča shranjevati tako, da se njihovo valovanje svetlobe ohrani, saj nam bo prav te začelo kmalu v jeseni zelo primanjkovati.
Sušenje ni »iz mode«. Veliko začimb lahko posušimo brez kakršnihkoli težav kar tako, da jih obesimo v zračnem prostoru. Če jih nismo razvajali z dognojevanjem in zalivanjem, bodo suha v zelo kratkem času. Ko sem še živela na skoraj 700 metrih nadmorske višine in so bile pri nas noči pogosto vlažne ter mrzle, sem si omislila naslednji način pospeševanja hitrega sušenja.
Veliko polo papirja ali natronsko vrečo zvijem v rolo in jo položim na sonce. Obtežim jo s kamni, da je veter ne odpihne, in noter zložim sveže odrezane začimbe ali postavim košarice z začimbami. Termodinamika bo v nekaj urah naredila vse ostalo. Ker bo sonce segrevalo površino papirja, bo spodaj nastal topel prepih. Preskusite in presenečeni boste, kako preprosto je. Pa še nič prostora ne boste potrebovali, ko boste »sušilnik« razstavili.
Začimbe, ki so idealne za takšno sušenje, so origano, timijan, šetraj, majaron, rožmarin, cvetovi kopra, pehtran …
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 32, 6. avgust, 2024.