Pred obrokom pojejmo zelenjavno predjed
Obrok začnimo tako, da najprej pojemo solato ali zelenjavno predjed. To lahko pomeni, da bomo pojedli več kot običajno, a hkrati nam tak prehranjevalni režim pomaga ohranjati nizko raven sladkorja v krvi. Več balastnih snovi namreč pomeni upočasnjeno presnavljanje ogljikovih hidratov. Kot predjed k obroku lahko pojemo kakršno koli zelenjavo katere koli barve, ne le zeleno. Tudi stročnice so primerne.
Polnozrnati zajtrk
Začetek dneva s sladkim zajtrkom? Raje ne! Pojejmo najprej kos polnozrnatega kruha. In če nikakor ne gre brez jutranjega sladkanja, pojejmo šele po kruhu tudi ovseno kašo s sadjem in oreški.
Mango za sladico
Rjavi ali beli sladkor, fruktoza, med – vse, kar je sladkega okusa, vsebuje sladkor in kajpak vpliva na sladkor v krvi. A čisto brez sladkih priboljškov ne gre, zato si občasno privoščimo posladek pol ure po zaključenem obroku, ko je krvni sladkor že povišan. Najboljši desert je sadje. Kaj porečete na mango?
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 27, 2. julij, 2024.