Mango je sicer drevo, ki raste v tropskih krajih. Ponaša se z okusnimi sadeži ter z bujnim listjem in čudovitimi cvetovi. Mnogi ljubitelji eksotičnega sadja sanjajo o tem, da bi ga imeli na svojem dvorišču ali celo v stanovanju. Z malo spretnosti vam lahko to tudi uspe. Treba se je le držati nekaj ključnih korakov in nasvetov ter zagotoviti optimalne pogoje za njegovo rast.
Pripravite koščico
Popolnoma zrel mango (prepoznamo ga po mehki teksturi in močni sladki aromi) prerežite po dolžini, da ločite meso od koščice. Previdno odstranite vse meso, da ne ovira kaljenja.
Nato z ostrim nožem previdno odprite trdo lupino koščice, da pridete do notranjega semena. Bodite pazljivi, da vsebine koščice ne poškodujete. Sredina koščice je tako pripravljena na kaljenje, ki lahko poteka na dva načina: v vodi ali neposredno v zemlji.
Kaljenje v vodi
Pri tej metodi bomo seme namakali. Postavite ga v kozarec z vodo, pri čemer pazite, da je popolnoma potopljeno vanjo. Vodo menjajte na dan do dva, da preprečite gnitje. Po približno enem ali dveh tednih bi morali opaziti, da seme začenja kaliti in se razvija korenina. Lahko pa sredico koščice ovijete v mokro papirnato brisačo in postavite v polivinilasto vrečko. Vsakih nekaj dni jo dodatno navlažite.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 24, 11. junij, 2024.