Nasveti

Panika: kako naj se hitro naučim tujega jezika?

Nika Grizila
26. 10. 2023, 05.00
Deli članek:

Zgodi se, da se nam življenje na hitro spremeni, za dobro službo ali zanimivo potovanje zahtevajo od nas znanje tujega jezika, mika nas, da bi zagrabil piriložnost, a ne vemo, ali smo dovolj sposobni, imamo dovolj volje in moči, da bi se učenja lotili.

Shutterstock
Učenje odraslih je vsaj v nekaterih vidikih drugačno od učenja otrok.

Seveda pot do znanja tujega jezika ni brez izzivov. Kako ostati motiviran, ko se nam slovnica zdi prezapletena? Kje najti sogovornika, da jezik vadimo in ne pozabimo? In ali je res, da »starega psa ne moreš naučiti novih trikov« ter da se jezikov z lahkoto naučijo le otroci?

Jezike, ki smo se jih naučili v šoli, smo pozabili, če jih nismo uporabljali – tako pač je. Vsekakor je preprosteje tuji jezik osvežiti kot pa začeti znova, toda tudi to ni misija nemogoče, če smo dovolj motivirani.  Zanimivo – veliko ljudi se po upokojitvi začne učiti tujega jezika, ker vedo, da to ni le koristen hobi, temveč tudi potreba, z aktiviranjem novih možganskih vezi namreč odrivamo starostno pozabljivost in demenco.

Moderni načini učenja jezika. Kje začeti? 

Danes se lahko jezikov naučimo marsikje, priljubljeno je predvsem učenje po spletu, za katero se običajno uporablja eden od programov za videoklice, najpogosteje Zoom ali Skype. Učitelje jezikov je mogoče najti na spletnih portalih, kot so Italki, Verbling, Preply in Lingoda. Tam učenec zakupi učne ure pri izbranem učitelju. Slednji se predstavijo z opisom in predstavitvenim videom; v bistvu gre za individualne spletne inštruktorje.

Shutterstock
Poti je veliko, tudi brezplačnih

Učiti se je mogoče tudi samostojno, in to ne samo z učbeniki in delovnimi zvezki, temveč tudi z aplikacijami. Med trenutno najbolj priljubljenimi so brezplačni Duolingo, Memrise in Busuu ter plačljiva Babbel in Drops. Učenje s pomočjo aplikacij je sicer precej omejeno, je pa, tako kot tudi učenje na raznih spletnih straneh, ki ponujajo kvize, uganke in igrice, ter YouTubu, bolj interaktivno in lahkotno. Moj tast se že več let uči angleško z aplikacijo Duolingo; vsako jutro ji posveti deset ali petnajst minut. Skupaj zna spraviti nekaj stavkov – dovolj, da je v Dublinu vprašal za smer in naročil pivo, premalo za dejanski pogovor.

Tisti, ki bi radi jezik vadili v pogovoru, lahko partnerja za jezikovno izmenjavo najdejo na spletni strani Conversation Exchange. Tam si uporabnik ustvari profil, v katerem napiše, katere jezik želi vaditi in kaj ga zanima. To je popolnoma brezplačno, pogovori pa večinoma potekajo po spletu, razen če sogovorca živita blizu. Na Facebooku je več skupin, kjer ljudje iščejo sogovornike, v večini večjih mest pa potekajo dogodki Language Exchange (izmenjava jezikov), na katerih se ljudje dobijo, običajno v kakem baru, in nato razporedijo v skupine glede na jezik, v katerem se želijo pogovarjati. Tovrstni dogodki potekajo tudi v Ljubljani.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste