Kremna bučna juha z jabolki
Sestavine
1 čebula
600 g buče hokaido
6 žlic olivnega olja
1 l piščančje juhe (lahko iz jušne osnove)
1 jabolko
100 ml smetane za stepanje
sol
mlet črni poper
bučna semena in olje za okrasitev juhe
Priprava
1. Čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Bučo olupite, prerežite, odstranite semena in jo narežite na manjše kose.
2. V ponvi na segretem oljčnem olju prepražite čebulo, dodajte narezano bučo in zalijte z juho. Jabolko olupite, odstranite peščišče, meso narežite na koščke in jih dodajte juhi. Vse skupaj kuhajte na nizki temperaturi približno 25 minut.
3. Juho zmešajte s paličnim mešalnikom, prilijte smetano ter začinite s soljo in poprom.
4. Pred postrežbo jo potresite z bučnimi semeni, sesekljanimi zelišči in pokapajte z bučnim oljem.
Topla solata iz zelja, buč in jabolk
Sestavine
1 majhna glava belega zelja
1 buča hokaido
2 rdeči čebuli
2 rdeči jabolki
100 ml oljčnega olja
sol
mlet črni poper
vejica rožmarina
200 g slanine
PRELIV
200 g navadnega jogurta
1 žlička dijonske gorčice
1 žlica medu
DRUGO
60 g bučnih semen
2 žlici limoninega soka
Priprava
1. Zelje narežite na rezine, bučo prerežite na pol, jo očistite in narežite na rezine. Tudi čebulo narežite na rezine. Jabolka olupite in narežite na koščke.
2. Vse skupaj položite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapajte z oljem, soljo in poprom, dodajte rožmarin ter pecite pri 200 °C 15–20 minut (poskusite bučo, ali je dovolj zmehčana), nato dodajte kocke slanine in pecite še 5 minut.
3. Medtem pripravite preliv, tako da zmešate jogurt, gorčico, med, sol in poper.
4. Ob serviranju pokapajte solato z limoninim sokom, potresite z bučnimi semeni in prelijte s pripravljenim prelivom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.