Nasveti

Hokaido, polna okusa in možnosti

Lara Jelen
15. 9. 2023, 06.00
Deli članek:

Hokaido je nedvomno kraljica med bučami. Okusno oranžno meso lahko uporabimo v juhah, enolončnicah, kot pire, v topli solati, odličen okus dobi, če olupljene krhlje spečemo skupaj s pečenko, da ne govorimo o slastnem namazu in tem, da se prav dobro poda celo sladicam.

Profimedia
Recepti iz hokaido buče

Kremna bučna juha z jabolki

Sestavine

1 čebula

600 g buče hokaido

6 žlic olivnega olja

1 l piščančje juhe (lahko iz jušne osnove)

1 jabolko

100 ml smetane za stepanje

sol

mlet črni poper

bučna semena in olje za okrasitev juhe

Profimedia
Kremna bučna juha z jabolki

Priprava

1. Čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Bučo olupite, prerežite, odstranite semena in jo narežite na manjše kose.

2. V ponvi na segretem oljčnem olju prepražite čebulo, dodajte narezano bučo in zalijte z juho. Jabolko olupite, odstranite peščišče, meso narežite na koščke in jih dodajte juhi. Vse skupaj kuhajte na nizki temperaturi približno 25 minut.

3. Juho zmešajte s paličnim mešalnikom, prilijte smetano ter začinite s soljo in poprom.

4. Pred postrežbo jo potresite z bučnimi semeni, sesekljanimi zelišči in pokapajte z bučnim oljem.

Topla solata iz zelja, buč in jabolk

Sestavine

1 majhna glava belega zelja

1 buča hokaido

2 rdeči čebuli

2 rdeči jabolki

100 ml oljčnega olja

sol

mlet črni poper

vejica rožmarina

200 g slanine

 PRELIV

200 g navadnega jogurta

1 žlička dijonske gorčice

1 žlica medu

DRUGO

60 g bučnih semen

2 žlici limoninega soka

Profimedia
Topla solata iz zelja, buč in jabolk

Priprava

1. Zelje narežite na rezine, bučo prerežite na pol, jo očistite in narežite na rezine. Tudi čebulo narežite na rezine. Jabolka olupite in narežite na koščke.
2. Vse skupaj položite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapajte z oljem, soljo in poprom, dodajte rožmarin ter pecite pri 200 °C 15–20 minut (poskusite bučo, ali je dovolj zmehčana), nato dodajte kocke slanine in pecite še 5 minut.
3. Medtem pripravite preliv, tako da zmešate jogurt, gorčico, med, sol in poper.
4. Ob serviranju pokapajte solato z limoninim sokom, potresite z bučnimi semeni in prelijte s pripravljenim prelivom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Zanimivosti

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka