Nasveti

Nonine vložene bučke

Renata Ucman
14. 8. 2017, 07.11
Deli članek:

Marsikdo je nejevoljen, ko sredi poletja odpre hladilnik in so v njem le bučke. Toda bučke lahko vložimo ter spremenimo v marmelado.

Shutterstock

Na turistični kmetiji Škerljevih v Tomaju za kmečka dela poprime vsa družina – oče Izidor, mama Milojka, hčere Irena, Anja, Teja in zet Primož. Ženski del družine obenem poskrbi, da iz domače kuhinje vsak dan omamno diši po slastnih kraških dobrotah. Tudi po bučkah. »Na kmetiji negujemo družinsko tradicijo pridelovanja navadnih bučk – cukinov. Naše none so jih hodile prodajat v Trst, tam so bile pozno spomladi bučke s Krasa zelo priljubljene, pa tudi vsa druga zelenjava, pridelana na kraški zemlji. Tudi Kraševci so od nekdaj cenili cukine, ker so bili na Krasu eden izmed prvih plodov v pozni pomladi,« so razložili. Bučke na kmetiji še vedno radi vzgajajo in jih v kuhinji pripravljajo s posodobljenimi recepti: »Še danes najraje potrgamo mlade bučke, te so najboljše v velikosti banan. V kulinariki uporabimo tudi moške bučkine cvetove, ki jih napolnimo s koščkom pršuta in sira, namočimo v omletno testo in ocvremo. Na sodobnejšem kraškem jedilniku pa so se bučkam pridružile tudi buče, ki so na Krasu vse bolj cenjene, čeprav je nekoč v naših krajih za buče veljalo, da so le za prašiče. Danes so tako bučke kot buče cenjena hrana med Kraševci.«

Škerljevi doma pridelane bučke porabijo v različnih slanih in sladkih jedeh, za katere so nam zaupali svoje izvrstne družinske recepte. Presežke bučk namreč vsako leto vložijo in iz njih pripravijo različne čatnije. Iz bučk, jabolk in zelišč pa pripravijo marmelado.

Vložene bučke

Sestavine: 1 kg bučk (cukinov), 1 žlica soli, domač jabolčni kis, vejica citronke

Priprava: bučke narežemo in posolimo ter počakamo, da se razsolijo. Surove preložimo v kozarce za vlaganje skupaj s tekočino, ki je odtekla, ter prelijemo z jabolčnim kisom. Napolnjen kozarec z bučkami do polovice prelijemo s tekočino od bučk, preostalo pa dopolnimo z domačim jabolčnim kisom. V vsak kozarec dodamo nekaj listov citronke. Kozarce dobro zapremo s pokrovčki. Postavimo jih v pečico za 1 uro na 75 stopinj Celzija.

Nasvet Milojke Škerlj: »Osnovni recept za vlaganje bučk je vedno enak. Po želji in okusu jim dodajamo različne sestavine, od zelenjave do zelišč – rožmarin, poper, lovor, kraški šetraj in tako dalje.«

Več v Zarji št. 33, 14.8.2017

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste