Grm španskega bezga cveti ves maj, zato ga imenujejo tudi majnica. Rastlina, ki nas razvaja s svojim čudovitim vonjem, nam lahko nezgrešljivo aromo pričara tudi v ustih. Čeprav sploh ni v sorodu z bezgom, so namreč cvetovi španskega bezga užitni in jih lahko ocvremo enako kakor bezgove cvetove ali pa jih uporabimo za dekoracijo tort. Iz cvetov španskega bezga tako kot iz bezga lahko pripravimo tudi aromatičen sirup. Za pol litra sirupa potrebujemo pol litra vode, 350 g sladkorja, polovico limone in štiri vejice španskega bezga s cvetovi. Cvetove nabiramo zjutraj ali opoldne. Ne operemo jih, temveč stebla z njimi stresamo, da se znebimo morebitnih žuželk. Cvetke oberemo z vejic in pri tem pazimo, da zraven ni zelenih delov, ki bi lahko zagrenili sirup. Segrejemo vodo, ki smo ji primešali sladkor, dokler se ta popolnoma ne raztopi, kakšni dve minuti. Tekočino zlijemo v velik kozarec za vlaganje, dodamo cvetove španskega bezga in rezine limone. Pretresemo, da so vsi cvetovi potopljeni v sirup. Pokrijemo s pokrovom in pustimo na hladnem – najbolje v hladilniku – od pet do sedem dni, pri čemer vsak dan dvakrat premešamo. Po tem času sirup precedimo in ga nalijemo v stekleničke.
Okusni cvetovi španskega bezg