Pri jesenskih in zimskih zdravstvenih tegobah si lahko pomagamo s čebeljimi pridelki in domačimi pripravki iz njih, ki krepijo zdravje in pomagajo do boljšega počutja. Čebelar in apiterapevt Vlado Pušnik, med drugim avtor knjige Apiterapija, nam je pojasnil, kako si pri raznih težavah, kot so v tem obdobju prehladi, obolenja dihal, kašelj, vneto grlo, glavoboli in podobno, lahko pomagamo z medom, cvetnim prahom, propolisom in matičnim mlečkom. Zaupal nam je vrsto odličnih apiterapevtskih napotkov in receptov.
»V pozni jeseni se pojavljajo izrazitejše zdravstvene težave, saj takrat običajno popušča naša odpornost. Obenem radi pozabimo na preventivo, torej da moramo z boljšo odpornostjo preprečiti ali lajšati tegobe v zimskem obdobju. Posledično je v tem obdobju zato več prehladnih obolenj, gripe, angine in tako dalje. Vse leto, predvsem jeseni, pozimi in zgodaj spomladi, so odlično sredstvo proti temu vsi čebelji pridelki, naj jih uživamo same ali v mešanicah pripravkov za posebne namene. Čebelji pridelki so plod dela čebel vse od pomladi do jeseni,« pripoveduje čebelar in apiterapevt Vlado Pušnik, upokojeni ekonomist, ki čebelari že od 40. leta starosti in je iz čebelarske družine v Lovrencu na Pohorju. Njegova mati čebelari že od leta 1950 in je še dejavna pri 92 letih. Zaradi lastnih izkušenj je Vlado že 30 let uporabnik apiterapevtskih pripravkov.
Za preventivo in kurativo
Čebelje pridelke moramo tako v apipreventivi kot v apikurativi pravilno uporabljati – v priporočenih količinah in kurah. »Tudi pri čebeljih pridelkih velja pravilo, da je treba pri uživanju upoštevati primerne količine, čas uporabe, način uporabe in postopke. Noben čebelji pridelek ne more zdraviti vsega, zato so za težka obolenja potrebni posveti z zdravniki.«
Vsestransko blagodejni med
Med uživamo zaradi njegove vsestranske koristnosti za naše zdravje in dobro počutje. Bogat je s hranili. Velja za odlično apiterapevtsko domače zdravilo in sladilo. »Za notranjo uporabo so primerne vse vrste medu. Upoštevati moramo, da je priporočljiva zaužita količina medu na dan, uporabljena v treh obrokih, največ 2 grama na 1 kilogram telesne teže. Človek, težek 70 kilogramov, torej lahko zaužije na dan največ 140 gramov medu. Izjema so športniki z velikimi napori, ki ga lahko takrat zaužijejo do 3 grame na kilogram telesne teže.«
Cvetni prah namočimo v tekočini
Za naše zdravje je zelo dragocen cvetni prah. »Za vse čebelje pridelke velja, da se njihova presnova začne že v ustih. Pomembno je, da cvetni prah namočimo v tekočini, naj bo to voda, sok, čaj, mleko ali jogurt. Posušen cvetni prah pred uporabo namakamo vsaj osem ur, svežega lahko le kakšno uro. Še učinkovitejši je, če so pelodna zrnca fermentirana, v obliki izkopanca ali v mešanicah z medom. Pazimo, da uživamo cvetni prah, ki je bil med hrambo čim manj izpostavljen temperaturi, svetlobi in oksidaciji. Priporočena doza osmukanca na dan je za odraslega človeka, težkega okoli 70 kilogramov, od 30 do 40 gramov na dan, izkopanca pa približno 10 gramov, saj je ta veliko boljši. Za otroke je doza glede na njihovo težo ustrezno manjša. Cvetni prah lahko uživamo vsak dan.« Še posebej, pravi, je priporočljiv pri diabetikih, vegetarijancih, ženskah, ki imajo težavo z osteoporozo, moških, ki jih pesti prostata, in pri otrocih s preveč enolično prehrano.