Nasveti

Parklji iz kvašenega testa

Renata Ucman
29. 11. 2016, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iztok Dimc

V naših krajih na Miklavžev predvečer otroke še vedno obdaruje prvi decembrski dobri mož, Miklavž. Marsikje mojstrice domače peke ohranjajo tudi stari običaj peke njegovih dobrot. Jožica Lindič iz Dolnje Stare vasi pri Škocjanu na Dolenjskem, ki je za peko kruha in pletenic dobila več zlatih priznanj, takrat po tradiciji speče parklje iz kvašenega pšeničnega testa. Zamesi ga ročno in nato iz njega oblikuje kosmato podobo parklja z rogovi, z rozinami za oči in z dolgim rdečim jezikom iz blaga. Pred vami je njen preizkušeni recept in napotki za izdelavo tradicionalnih parkljev, da bodo letos z nekaj dobre volje, spretnosti in domišljije uspeli tudi vam.

»V otroštvu, na predvečer Miklavža, sva s sestro Miklavžu nastavili peharje. To je bilo za naju veliko pričakovanje. Hitro sva odšli spat, da sva zjutraj zgodaj vstali in pogledali darove. Takrat mi je Miklavž prinesel jabolka, po navadi sosedova, da niso bila iz domače kleti, parklje iz kvašenega testa, suhe fige, kakšno pomarančo in bombon. Če smo bili poredni, je bila zraven tudi palica. V tistih časih so starši otrokom rekli, da jim bo Miklavž prinesel samo korenček in palico, če ne bodo pridni,« pripoveduje Jožica Lindič iz Dolnje Stare vasi pri Škocjanu na Dolenjskem, ki je ob službi tudi članica društva podeželskih žena Škocjan, tamkajšnjega turističnega društva in občinskega sveta. Za peko kruha in pletenic je dobila več zlatih priznanj tudi na tekmovanjih na državni ravni.
Iz domačih sestavin so najokusnejši
Miklavžev običaj še danes po tradiciji ohranja tako, da takrat speče parklje iz kvašenega testa za svoje tri vnučke, pa tudi za Miklavžev sejem v Škocjanu. »Iz kvašenega testa sem parklje začela peči pred desetletjem, ko me je njihove peke na tečaju naučila Olga Vene iz Sevnice. Moko zanje kupim v domačem mlinu v Krškem, da je res sveža in dobra. Uporabim jajca kokoši, ki jih imamo doma. Za peko vedno uporabim maslo, nikoli margarine. Iz domačih sestavin so namreč tudi parklji najboljši,« poudarja.
Iz pšenične in kamutove moke
Parklje naredi iz boljšega kvašenega testa. »Po navadi je to kar testo za potice in ne testo za navaden kruh. Parklji bodo najlepše uspeli iz pšenične bele moke tipa 400 ali 500. Lepega in gladkega videza bodo tudi, če bomo za peko uporabili mešanico iz polovice pšenične in polovice kamutove moke. Uporabimo lahko čokoladno kvašeno testo za potico, z dodatkom kakava. Če bomo uporabili ajdovo ali koruzno moko, parklji ne bodo gladki, temveč razpokani, zato ti dve vrsti moke v ta namen nista najbolj uporabni.«

Več v Zarji št. 48, 29.11.2016

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste