Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 2 uri
Sestavine: 500 g rdeče pese * 300 g belega zelja * 1 korenček * 1 čebula * 500 g govedine za juho (brez kosti, na primer pleče) * 1 jušna kocka * 2 žlici kisa * 1 žlica limoninega soka * od 1 do 2 žlički sladkorja * 1 lovorov list * sol * poper * 1 vejica kopra * 100 g kisle smetane.
Priprava: Rdečo peso olupimo in narežemo na kocke. Zeljno glavo razrežemo na četrtine, zunanje liste odstranimo, kocen izrežemo in zavržemo. Zelje nato prečno narežemo na tanke pramene. Korenček in čebulo olupimo ter narežemo na kockice. V velik lonec damo govedino, peso, zelje, korenček in čebulo. Dodamo jušno kocko, prilijemo 1,5 litra vode, kis in limonin sok. V lonec damo tudi sladkor in lovorov list, solimo in popramo. Pristavimo na štedilnik. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in lonec pokrijemo. Kuhamo 1 uro in pol, da juha počasi vre. Meso vzamemo iz juhe, narežemo ga na kockice in damo nazaj v lonec. V nepokritem loncu kuhamo juho nato še 30 minut. Po okusu začinimo. Na vsak krožnik juhe damo 1 žličko kisle smetane in potresemo s sesekljanim koprom.
Nasvet: Boršč je še boljši, če ga skuhamo dan prej in nato pogrejemo. Če želimo, da je juha gosta, jo zgostimo s 60 g moke, ki jo gladko razmešamo s kislo smetano, damo v lonec in kuhamo nekaj minut, da se sestavine povežejo.