Nasveti

Popraznično pospravljanje hladilnika: kam z ostanki?

Sonja Grizila
3. 1. 2025, 06.00
Deli članek:

Iz ostankov, ki niso več videti zelo lepo, so pa vsekakor sveži in zdravi, lahko naredimo nove jedi za dneve po praznikih, ko se nam morda ne bo ljubilo kuhati.

revija Jana
Vodeti je slastno, kajne?

Med prazniki nam bodo najbrž ostale jedi, ki smo jih pripravljali za družino in goste – narezki, zajemalka tega in onega, zdrobljeni piškoti, kakšen kos potice, presušen kruh …

Sirov namaz

Potrebujemo poljubno količino sira, lahko zmešamo tudi več vrst, na vsakih 10 dag sira pa še eno v trdo kuhano jajce, dva stroka česna in 2 žlici majoneze.

Sir in jajca na drobno naribamo, česen stisnemo, dodamo majonezo in kakšno žličko kisa od kislih kumaric. Ponudimo z opečenim kruhom, lahko pa tudi s krompirjem v oblicah.

revija Jana
Kako porabiti ostanke?

Toč

To je zelo priljubljena primorska jed, ki jo jemo s kruhom. Pripravljajo jo s pršutom, lahko pa uporabimo tudi panceto in šunko, kakšen košček pršuta pa le mora biti zraven. Na tanko narezane mesne izdelke popečemo na oljčnem olju ali maslu, ko lepo porumenijo, prilijemo teran, 1 dcl na 10 dag mesnin. Kuhamo dve minuti in ponudimo vroče z belim kruhom, v jed pa lahko damo tudi črne olive.

Narastek s čebulo

S to jedjo bomo porabili star kruh in ostanke narezkov, zadoščala pa bo za kosilo za 4 ali več oseb. Potrebujemo 70 dag starega kruha, 6 velikih čebul, 15 dag šunke ali pancete, 10 dag nastrganega sira, 3 jajca, lonček kisle smetane, žlico sesekljanega peteršilja, pet strokov strtega česna, olje in začimbe.

Kruh narežemo na rezine, polovico jih opečemo na olju z obeh stani in z njimi obložimo dno namaščenega pekača. Čebulo zrežemo na kolobarje, solimo in popramo ter zdušimo na treh žlicah olja. Šunko ali kakšno drugo mesnino narežemo na tanke trakove.

Na opečen kruh naložimo čebulo in šunko ter potresemo s sesekljanim peteršiljem in strtim česnom. Pokrijemo s kruhom, ki ga nismo opekli. V lončku razžvrkljamo jajca, dodamo smetano, sir, nekaj žlic vode in malo soli. Prelijemo čez kruh, z vilicami ga tu in tam privzdignemo, da se vse lepo prepoji, ter pečemo pri 200 stopinjah dobre pol ure. Ponudimo s solato.

Topli sendviči

Iz starega kruha in ostankov narezkov naredimo tople sendviče za novoletni zajtrk. Kose kruha namažemo z gorčico, kečapom ali maslom, na kruh pa naložimo na rezance narezano šunko, slanino, tunino, ostanke pečenke ali piščanca, vmes pa damo kakšno rezino kislih kumaric, olivo ali vloženo papriko. Potresemo z nastrganim sirom in zapečemo pod žarom v pečici.

Mineštra iz sarme

Ostale so tri, štiri sarme z nekaj omake, vsi so jih že siti, zato jih ponudite v nekoliki drugačni obliki. Dajte jih v večjo posodo, prilijte tri četrt litra vode in dodajte jušno kocko, še bolje je, če dodate enako količino juhe. S paličnim mešalnikom zmiksajte, pogrejte do vretja, dodajte večjo pest ovsenih kosmičev in malo pokuhajte. Dosolite, poprajte in prijetno kiselkasta mineštra je pripravljena. Če se vam ljubi, jo lahko potresete s prepraženo čebulo ali koščki popečene šunke.

Kako porabimo ostanke peciva?

Polomljeni piškoti, potica, ki se je malce posušila, vse to nam ne tekne preveč. Vklopimo domišljijo!

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 53, 30. december 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!