Praznična bovla
Prepričana sem, da boste z njo navdušili vse svoje goste. Videti je lepo, barvito in praznično, diši zapeljivo, okusa je pa prav izvrstnega. Postrezite kot aperitiv.
Z lahkoto boste pripravili brezalkoholno in alkoholno različico, tako da bodo vsi zadovoljni. Za brezalkoholno sledite recepturi. Za alkoholno različico pa na koncu, tik pred serviranjem, vlijte v skledo k preostalim sestavinam še steklenico penine, ter če želite, še 1 skodelico vodke. Dobro premešajte.
NAMIG
Bovlo postrezite v velikem steklenem vrču ali veliki stekleni skledi. Zraven zložite kozarce in dodajte zajemalko, da si gostje lahko sami postrežejo.
Po receptu nastane približno 3,5 do 4 l pijače, količino prilagodite številu gostov.
Sestavine
- 1 l brusničnega soka (če ga ne najdete, uporabite sok granatnega jabolka)
- 1 l soka granatnega jabolka
- od 0,5 do 1 l pomarančnega soka (po okusu)
- 2 celi bio pomaranči
- 1 granatno jabolko (izluščimo semena)
- 5 vejic svežega rožmarina
- 5 cimetovih paličic
- 5 janeževih zvezd
Po želji še (ni pa nujno):
- ½ l ananasovega sok
- sveže stisnjen sok 2 pomaranč
- ledene kocke
Za alkoholno različico:
- 1 steklenica penine
- 2–3 dcl vodke
Priprava
1. V skledo dajte semena granatnega jabolka, na tanke kolobarje narezani pomaranči skupaj z lupino ter začimbe (cimetove palčke, janeževe zvezde in cele vejice rožmarina). Prelijte s sokom. Vzemite kar kupljene sokove. Vse dobro premešajte.
2. Postavite v hladilnik za vsaj tri ure, da se okusi prepojijo. Lahko pa vse pripravite že dan prej.
3. Tik pred serviranjem dodajte ledene kocke (če želite) ter penino in vodko za alkoholno različico. Prav dobro je tudi samo s penino.
Ker so sokovi že sladki, ni predvideno, da bi še dodatno sladkali pijačo.
Nadaljevanje prispevka z recepti si lahko preberete v reviji Jana, št. 53, 30. december 2024.