Za 6 oseb
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 1 čebula * 1 šopek jušne zelenjave * 500 g krompirja * 1 strok česna * 400 g piščančjega prsnega fileja * 1 žlica olja * 1,3 litra perutninske juhe (iz kocke) * 1 dišavni šopek (timijan, lovor, žajbelj in rožmarin) * sol * poper * 1 žlica belega vinskega kisa * 1 šopek peteršilja
Priprava: Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Očistimo jušno zelenjavo, olupimo krompir. Oboje umijemo pod tekočo vodo in narežemo na kocke. Z rezilom noža stremo na deščici česnov strok. Piščančji file oplaknemo, osušimo in narežemo na kocke. V veliki posodi segrejemo olje in maslo. Na srednje močnem ognju steklasto prepražimo čebulo. Dodamo zelenjavo, krompir in česnov strok. Med mešanjem prepražimo, nato zalijemo z juho. Dodamo dišavni šopek in pustimo, da juha zavre. Dodamo piščančje meso in kuhamo, da juha počasi vre na šibkem ognju 15 minut. Odstavimo in odstranimo dišavni šopek. Solimo in popramo po okusu. Juho po želji okisamo s kančkom kisa.
Nasvet: Bistro perutninsko juho lahko skuhamo tudi sami. Do 5 dni jo lahko hranimo v hladilniku v zaprtem kozarcu za vlaganje. Lahko pa jo tudi zamrznemo. Juho skuhamo tako: v teflonsko ponev damo na polovico prerezano čebulo s prerezano ploskvijo navzdol in jo rjavo opečemo. V velik lonec damo 1,5 kg piščančjih kosov ali 1 celega piščanca. Zalijemo s 3 litri vode in solimo z 1 izravnano žličko soli. Ko juha zavre, jo kuhamo na šibkem ognju, pene s površja pa sproti posnamemo, da ostane juha bistra. Dodamo šopek jušne zelenjave (očiščene in narezane), popečeno čebulo, 2 vejici timijana, 1 lovorov list, 5 poprovih zrn in 1 nageljnovo žbico. Kuhamo 2 uri. Juho precedimo skozi gosto cedilo in pustimo, da se ohladi. Posnamemo maščobo, ki se nabere na vrhu. Juho ali takoj uporabimo ali pa shranimo. Meso, ki se je kuhalo v juhi, narežemo (kožo odstranimo in zavržemo) ter po želji ponudimo v juhi.