Zelje
Za od 4 do 5 oseb
Sestavine: 2 kg svežega zelja + 80 g olja + 150 g sesekljane čebule + 20 g sladkorja + 30 g moke + 300 g prekajene slanine (hamburške) + sol + žlica kisa + kumina.
Priprava: Očiščeno in umito zelje zrežemo na rezance, ga osolimo, dodamo kis in kumino ter premešamo. Na maščobo damo sladkor, in ko zarumeni, dodamo čebulo, jo popražimo, nato dodamo še moko. Ponovno prepražimo in dodamo zelje, premešamo ter zalijemo z juho ali vodo, da se zelje skuha do mehkega.
Praženi ješprenj
Sestavine: 200 g ješprenja + 30 g masla + 40 g čebule + poper + sol + majaron + 1 žlička sesekljanega peteršilja + 3 stroki česna.
Priprava: Ješprenj dobro oplaknemo in skuhamo v tričetrt litra vode. Na raztopljenem maslu pražimo čebulo, dodamo česen in ješprenj, dobro premešamo, solimo, dodamo začimbe in serviramo k zelju. Po vrhu naložimo slanino, ki smo jo popekli v ponvi.