Nasveti

Hrana, ki zdravi

Žana Kapetanović
7. 9. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poznamo jo po odličnem blogu, v katerem se predstavlja kot barbarella, in po spletni strani, na kateri nam je pokazala, da je vsestranska umetniška duša. Barbara Radojlovič je med drugim ljubiteljska kuharica, ki jo zanima alkimija čistih organskih okusov. Neverjetno je, kako domiselno in spretno prede te svoje kulinarične mojstrovine.

Poznamo jo po odličnem blogu, v katerem se predstavlja kot barbarella, in po spletni strani, na kateri nam je pokazala, da je vsestranska umetniška duša. Barbara Radojlovič je med drugim ljubiteljska kuharica, ki jo zanima alkimija čistih organskih okusov. Neverjetno je, kako domiselno in spretno prede te svoje kulinarične mojstrovine in kako lepo jih stilizira na krožnike, v posodice ter jih nato všečno postavi na pladenj in na mizo. Nato pa vse to še mojstrsko fotografira. To njeno početje izhaja iz preproste ljubezni, Barbarina želja pa ni veliki biznis, temveč preprosta težnja po tem, da bi pokazala, kako se da s svežimi sestavinami narediti veliko okusnih in za oko privlačnih jedi. Njen namen ni promocija presne ali veganske diete, temveč želja, da bi se ljudje naučili nekaj novih tehnik priprave hrane in v svoje jedilnike vnesli čim več naravnih, organskih in svežih jedi.

»Ljubezen do hrane me je pripeljala do stopnje, na kateri sem se odločila, da bom to začela deliti z ljudmi. Pa ne gre samo za ljubezen do hrane, ampak predvsem za ljubezen do svojega telesa. Ko enkrat začutiš pozitivne lastnosti, ki ti jih zagotovi organska, živa, nepredelana hrana, potem skorajda ni več poti nazaj. Ko vidiš, da lahko vse tiste odlične telesne lastnosti, ki si jih imel v otroštvu, obdržiš in jih še izboljšaš, potem postane izbira sveže, organske hrane tvoja prioriteta,« pravi Barbara Radojlovič.

Z vegansko in predvsem presno hrano se je seznanila pred štirimi leti, ko so jo začele pestiti zdravstvene težave, predvsem pogosti migrenski glavoboli, alergije na umetne substance v hrani in različna vnetja, ki jih je želela dolgoročno pozdraviti in hkrati razumeti, zakaj nastajajo.

»Ob iskanju razlogov, kaj človeka privede do različnih vrst bolezni, v medicinski stroki nisem našla pametnega odgovora, zato sem se odločila sama poiskati resnico. Po premisleku in obisku različnih strokovnjakov ter poglabljanju v različno literaturo sem se odločila za čiščenje telesa s postom in naravno – polnovredno – rastlinsko hrano, ki je najboljša, kadar jo uživamo v celostni obliki, torej termično neobdelano. Takrat sem tudi spoznala veganstvo kot življenjski slog. Meso zame nikoli ni imelo kakšne posebne vrednosti, tako da sem ga z lahkoto črtala z jedilnika. Od majhnega sem namreč zavračala meso in še danes se spomnim, da sem morala ure sedeti pri mizi, saj sem se vedno upirala mesu in sem ga le s težavo prežvečila.«

Hrana naj bo vaše zdravilo in zdravilo naj bo vaša hrana. Stavek, ki ga je izrekel Hipokrat, oče medicine, ki je bil vegetarijanec, je postalo tudi Barbarino vodilo. »Vsakdo bi se moral seznaniti z različnimi sestavinami in njihovimi prehranskimi vrednostmi. Ne samo vegetarijanci in vegani tudi vsejedi ljudje imajo pomanjkanje številnih hranil. Kar poglejte, koliko imamo danes različnih prehranskih dodatkov. Večina ljudi, ki se odloči za veganstvo, se seznani s prehranskimi vrednostmi sestavin. Ob raznovrstni hrani si tako ne le zagotovimo vsa hranila, ampak lahko ozdravimo tudi najrazličnejše bolezni. Jaz dajem velik poudarek zelenjavi in predvsem na zelenju, nato sledijo sadje, polnovredna žita (če se le da brez glutena), semena in oreščki, alge in naravna sladila s poudarkom na ekološki pridelavi!«

Barbara nam je zagotavlja, da je pripravljanje organske, presne in veganske hrane zelo preprosto. Če ste drzni, vas popelje v nov svet kombinacij čistih okusov in božanskega počutja.

Več v Jani št. 36, 6.9.2011

»Vedno lahko prevzamete skrb za svoje zdravje – seveda ne križem rok, tudi za to je treba nekaj storiti,« pravi Barbara Radojlovič.

ZELENI SMOOTHIE
(Za približno pol litra smoothieja)
 

Sestavine:
- 2 skodelici kokosove vode
- šop blitve in špinače
- 1 banana
- 1 hruška
- sok polovice ožete limone
- 1 čajna žlička alfa alfa v prahu
 
Priprava: Vse sestavine dobro zmeljete v močnem mešalniku, vlijete v kozarec in takoj spijete.
 
Ajdova kaša z gobami šitake

Malinov in breskov parfait

Zanimivosti

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih