Za 4 osebe
Priprava: 1 ura
Pečenje: 25 minut
Sestavine:
400 ml mesne juhe iz kocke
50 g bulgurja
150 g čebule
1 glavica česna
1 rdeč sladek feferon
3 sardelni fileji (v olju)
60 g izkoščičenih črnih oliv
30 g pinjol (ali sončničnih semen)
6 žlic olivnega olja
800 g mletega mesa
3 žličke paradižnikove mezge
3 žlice sirčka ricotta
sol * poper
1 žlička ostre mlete paprike
6 vejic bazilike
6 vejic mete
8 mesnatih paradižnikov (po 250 do 300 g)
8 vejic timijana
2 vejici rožmarina.
Priprava: pristavimo 2 dl juhe, da zavre. Vanjo stresemo bulgur in ga skuhamo na najmanjšem ognju – po navodilu z zavitka. Pustimo, da se ohladi. Čebulo in 1 strok česna na drobno sesekljamo. Feferon očistimo semenja in narežemo na drobne kockice. Sardelne fileje odcedimo in na drobno sesekljamo. Olive odcedimo in sesekljamo. Pinjole zlato popražimo v teflonski ponvi brez maščobe, nato jih ohladimo in na grobo sesekljamo. V teflonski ponvi segrejemo olivno olje in na močnem plamenu pražimo in mešamo mleto meso 6 do 8 minut, da svetlo porjavi in se nadrobi. Dodamo čebulo, česen in feferon, premešamo in pražimo 2 minuti. Primešamo paradižnikovo mezgo, na hitro popražimo in zalijemo z 1 dl juhe. Kuhamo 1 do 2 minuti, da juha povre. Primešamo bulgur, sardelne fileje, olive, pinjole in sirček rikoto. Solimo, popramo in začinimo s ščepcem pekoče paprike. Preložimo v skledo in pustimo, da se ohladi. Primešamo na drobno sesekljane lističe mete in bazilike. Paradižnike umijemo in jim odrežemo pokrovček. Izdolbemo semenje, paradižnike pa postavimo narobe obrnjene na cedilo, da odteče odvečna tekočina. Preostanek česnove glavice prečno prerežemo in damo na pekač, skupaj s timijanom in rožmarinom. Prilijemo preostanek juhe. Paradižnike napolnimo z nadevom iz mletega mesa. Posadimo jih na pekač, v juho. Pekač postavimo v ogreto pečico. Paradižnike pečemo pri 180 stopinjah 15 do 20 minut. Pokrijemo jih z odrezanimi pokrovčki in pečemo še 2 do 3 minute. Takoj ponudimo.