Nasveti

Nadevani paradižniki

Jana
29. 8. 2012, 22.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ne potrebujemo veliko: zrele paradižnike, sveže dišavne zeli, sir, začimbe in nekaj mesa ali zelenjave, pa bo po kuhinji zadišalo po sredozemskih krajih.

Za 4 osebe

Priprava: 1 ura

Pečenje: 25 minut

 

Sestavine:
400 ml mesne juhe iz kocke
50 g bulgurja
150 g čebule
1 glavica česna
1 rdeč sladek feferon
3 sardelni fileji (v olju)
60 g izkoščičenih črnih oliv
30 g pinjol (ali sončničnih semen)
6 žlic olivnega olja
800 g mletega mesa
3 žličke paradižnikove mezge
3 žlice sirčka ricotta
sol * poper
1 žlička ostre mlete paprike
6 vejic bazilike
6 vejic mete
8 mesnatih paradižnikov (po 250 do 300 g)
8 vejic timijana
2 vejici rožmarina.

 

Priprava: pristavimo 2 dl juhe, da zavre. Vanjo stresemo bulgur in ga skuhamo na najmanjšem ognju – po navodilu z zavitka. Pustimo, da se ohladi. Čebulo in 1 strok česna na drobno sesekljamo. Feferon očistimo semenja in narežemo na drobne kockice. Sardelne fileje odcedimo in na drobno sesekljamo. Olive odcedimo in sesekljamo. Pinjole zlato popražimo v teflonski ponvi brez maščobe, nato jih ohladimo in na grobo sesekljamo. V teflonski ponvi segrejemo olivno olje in na močnem plamenu pražimo in mešamo mleto meso 6 do 8 minut, da svetlo porjavi in se nadrobi. Dodamo čebulo, česen in feferon, premešamo in pražimo 2 minuti. Primešamo paradižnikovo mezgo, na hitro popražimo in zalijemo z 1 dl juhe. Kuhamo 1 do 2 minuti, da juha povre. Primešamo bulgur, sardelne fileje, olive, pinjole in sirček rikoto. Solimo, popramo in začinimo s ščepcem pekoče paprike. Preložimo v skledo in pustimo, da se ohladi. Primešamo na drobno sesekljane lističe mete in bazilike. Paradižnike umijemo in jim odrežemo pokrovček. Izdolbemo semenje, paradižnike pa postavimo narobe obrnjene na cedilo, da odteče odvečna tekočina. Preostanek česnove glavice prečno prerežemo in damo na pekač, skupaj s timijanom in rožmarinom. Prilijemo preostanek juhe. Paradižnike napolnimo z nadevom iz mletega mesa. Posadimo jih na pekač, v juho. Pekač postavimo v ogreto pečico. Paradižnike pečemo pri 180 stopinjah 15 do 20 minut. Pokrijemo jih z odrezanimi pokrovčki in pečemo še 2 do 3 minute. Takoj ponudimo.

Estrada

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Zanimivosti

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka