Mnenja

Nevrotična gospodinja: Praktikanti

Sonja Grizila
10. 8. 2024, 08.01
Deli članek:

Konec meseca sem morala porabiti nekakšne pike, za sto evrov se jih je nabralo, kar seveda ni malo. Ker se je cenjeni soprog dogovoril, da gre k okulistu po nova očala, se mi je naselil v avto in rekel, da gre zraven.

Pexles, Jana
Kolumna nevrotične gospodinje

 Zakaj bi zapravljala za bencin za dve vožnji, ko pa lahko vse opraviva z eno? Ekologija, zeleni prehod in podobno. Prav, sem vzdihnila, čeprav bolj nadležnega sopotnika pri nakupovanju ne poznam. Šla sva dvignit tista preklemanska očala in potem sem ga posadila na gostilniški vrt čisto blizu trgovine, vroče je bilo kot v peklu. Ti se boš hladila v klimatizirani trgovini, jaz bom pa crkoval ob kapučinu, je godrnjal. Nisem se pustila omehčati. Ne gre zraven in pika. Ker bo voziček v hipu poln ocvirkov, slanine, prekajenih krač in kranjskih klobas, krvavic na srečo zdaj nimajo. To pač ni hrane za poletje. Pravzaprav tudi za zimo ne.

 Ko sem vstopila v prijetno ohlajeno trgovino, sem se zahvalila vesolju, da sem cenjenega pustila na gostilniškem vrtu. Očitno so dobili pošiljko blaga, trgovina je bila namreč polna velikanskih vozičkov, trgovcev na lojtrah, ki so blago zlagali na police, eni pa so čepeli na tleh in počeli isto. Skratka, s svojim nakupovalnim vozičkom nisem prišla nikamor, ker so bili vsi prehodi zabasani. Tam, kjer je bila zložena kisla smetana, je gledal iz hladilnika precej tolst zadek prodajalke, ki je pospravljala skuto. Torej mi ni preostalo drugega, kot da parkiram voziček sredi trgovine nekje med stojalom s časopisi in omaro z metlami in se peš odpravim po nakupih. Stvari sem torej nosila v voziček, ki žal ni ostal na istem mestu, ker so ga trgovke premikale, bil jim je namreč napoti.

 Na seznamu sem imela rum, ki ga potrebujem za peko nekakšnega tržaškega peciva. Iščem, iščem – in ga končno najdem v zaklenjeni omari. Fak, v trgovini prodajo veliko dražje stvari, recimo pralni prašek, pa ni zaklenjen. Zakaj si v isti trgovski verigi izmišljujejo vsak svoj koncept? V tisti, kjer običajno nakupujem, so vzeli iz škatlic tube z zobno pasto, kar sem ugotovila šele potem, ko sem prazno zadevo prinesla domov. Ko sem odpenila nazaj, so mi pojasnili, da kupci zobno pasto kradejo, zato prinesejo k blagajni prazno škatlo, pasto dobijo šele potem, ko jo plačajo. Naj omenim, da je bilo v trgovini na kupe precej dražjih stvari, ki jih niso vzeli iz embalaže – in skrili.

 Stopila sem torej na nekakšen zaboj in zakričala »hočem rum«! Čez čas se je prikazal suhljat mladenič s ključi, odklenil tisto reč in dal steklenico na tla. Hotela sem jo pobrati, a jo je popadel in spravil pod pazduho. Najbrž je prijazen in jo hoče dati v voziček, sem si rekla. Figo zeleno, s steklenico je šel v nasprotno smer. Ja pa dajte jo v voziček, sem rekla, on pa, da ne sme. Odnesti jo mora na blagajno. A se bojite, da bom rum do blagajne spila, sem rjovela. Tako pač je, je rekel. Na ploščici na njegovem oprsju je pisalo »praktikant«. Še ena zgaga te sorte, sem vzdihnila. Zadnje čase sem večkrat naletela nanje. Kaj pa je to, je bevsknil eden na blagajni in mi molel pod nos avokado. Povedala sem. Pogledal me je, češ, »ti buržujka afnasta« in poiskal na seznamu ceno za to čudo, ki se je prodajalo po kosih. Zelo podobno se je obregnil smrkavec v neki drugi trgovini, kjer so po kosih prodajali nekatere vrste zelenjave. Ne mi reči, da prvič v življenju vidite cvetačo, sem se čudila. Ja, pa kaj?!

 Praktikant me je z rumom potem pospremil na avtomatsko blagajno, ker druge niso delale, vse trgovke so namreč zlagale na police. Ne grem, ker se zmeraj kaj zatakne, sem protestirala. Saj mi bo pomagal, je rekel samozavestno. Zataknilo se je pri tretjem izdelku. Pokličite asistenta, se je drla avtomatska blagajna. Pridite na pomoč, se je drl praktikant. Potem so počasi druga za drugo kapljale trgovke in študirale, zakaj se blagajna repenči. Ko sem čez debelo uro prišla z vozičkom na gostilniški vrt, je bil cenjeni soprog tako mehko kuhan, da me še zmerjati ni mogel. Na voziček sem naložila še njega in smo šli.

Kolumna je objavljena v reviji Jana,  št. 32, 6. avgust, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste