Zgodbe

Starši vračajo udarec – v past ujeli pedofila

Katja Melik
10. 8. 2024, 10.30
Deli članek:

»Hej, hej! Koliko si stara?« se je izpisalo na zaslonu najstničinega mobilnega telefona. »Oj. 14,« je odpisala. »Pa bi te motilo, če sem jaz starejši?« je začel predator plesti mrežo, a se vanjo ni ujela najstnica, temveč on sam. Saj poznate tisto opozorilo, da nikoli ne vemo, kdo je na drugi strani zaslona, kajne? No, velja za obe strani. Pazite se, pokvarjenci, starši vračajo udarec!

Pixabay
fotografija je simbolična

»Mami, poglej tega čudaka!« je Lana zgrožena prihitela v dnevno sobo in staršema pod nos pomolila mobilni telefon. Na priljubljeni aplikaciji Snapchat je s 14-letnico navezal stik možakar, ki si je prizadeval ustvariti vtis mladega frajerja. Neuspešno. »Že na prvi pogled je bilo sumljivo. Takoj se nama je zdelo, da imamo opravka s predatorjem. Osladno se je dobrikal in na silo skušal ustvariti vtis zaupnika,« nam je pojasnila mati Sabina in razložila, da so se doma o spletnih nevarnostih že poprej pogosto pogovarjali. Z možem sta hčerko poučila o neznancih na spletu, kar se je izkazalo za odličen preventivni ukrep. 14-letna Lana je namreč nemudoma prepoznala nevarnost in se obrnila nanju. »To, da smo skupaj pogledali filme o spletni pedofiliji in se o tem pogovarjali, je verjetno naši punci prihranilo zelo neprijetno izkušnjo. Lahko bi se odvilo precej drugače.«

Z blokiranjem zlonamernega uporabnika bi starša sicer lahko zaprla virtualna vrata v svet svoje hčerke, a ker je bilo jasno, da ga to ne bo ustavilo in bo kmalu potrkal na »vrata druge otroške sobe«, sta sklenila ukrepati. »Počutila sva se odgovorno. Ne bi zmogla živeti z mislijo, da se ta pokvarjenec prosto sprehaja po spletu in otroke nagovarja k spolnosti. Zlahka bi imel več sreče, če bi naletel na ranljivo najstniško dušo, neslišano, nesprejeto, žejno pozornosti in potrditve. Naši Lani so se takoj prižgali alarmi, kakšna druga deklica pa bi mu morda zaupala. Temu je treba narediti konec!« je odločno poudarila Sabina.

Starša sta staknila glavi in se lotila dopisovanja. Sporočila sta snovala v najstniškem slengu, ob tem pa vztrajno zavračala vse predatorjeve predloge.

Pexels
Mama je pedofila ujela v past. (fotografija je simbolična)

Kakšno zgodbo skriva Lanin telefon? 

Ko je moški prejel potrditev, da je na drugi strani 14-letno dekletce, je nemudoma začel z manipulativnimi prijemi, da bi si pridobil njeno zaupanje: »Jaz bom vedno prijazen do tebe. Lahko mi zaupaš, sem pošten. Vedno te bom razumel in ti stal ob strani,« se je medeno dobrikal in na dekletove odgovore, da ne sme biti na spletu, ker ima popravni izpit iz matematike, odgovarjal, da naj se na mamo in očeta nikar ne ozira. »Ah, kaj to govorita. Življenje gre naprej. Pojma nimata, kako ti je. Jaz te razumem. Sem bil isti. Ne obremenjuj se, okej? Vedno ti bom v oporo. Jaz te podpiram pri vsem …«  

»Tut prou. LOL. Kake maš .. sploh te ne poznam. Dej, moram it. Mami mi teži, nočem da me ujame na fonu,« mu je odpisala Sabina in kmalu ob pogledu na zaslon lovila sapo. Možakar na drugi strani ni izgubljal časa. Po uvodnem dobrikanju je postal predrznejši.

»Kaj imaš oblečeno? Imaš tangice? Si rada seksi? Daj se slikaj, da te vidim. Rad bi te videl,« nam je pokazala posnetke Sabina in razložila, da je bil zelo veliko na spletu, saj je nemudoma zaznal njihov vpis v Snapchat. Takoj ko je pri Lani opazil zeleno lučko, je priletelo sporočilo.

»Kaj pa pajkice, jih nosiš? Daj se slikaj. Pošlji mi fotko. Meni so zelo seksi. Tako mi je vroče. Sem samo v kratkih hlačah. Ti pokažem?«

Sabino in Klemna je zvilo v želodcu, a še preden sta uspela oblikovati odgovor, jima je pred očmi zaplesala fotografija močno poraščenega moškega telesa v kratkih hlačah. Fotografiral se je med ležanjem na postelji in že na prvi pogled je bilo jasno, da je na drugi strani precej starejši možakar.

Predator v akciji

»Daj no. Si sramežljiva? Lepo te vprašam. Saj sem prijazen, a nisem? In pošten sem. Držal sem obljubo in ti poslal svojo fotko. Daj še ti,« je vztrajal, in čeprav od Lane ni prejel želenega, nadaljeval z razkrivanjem svojega telesa. Kmalu je obelodanil, da si je kupil nove spodnjice, rad bi preveril, ali so ji všeč.

»Ko je poslal posnetke v spodnjicah, se mi je najprej stemnilo pred očmi, nato pa sem se osredotočila na detajle iz okolice, ki bi lahko razkrili, s kakšnim človekom imamo opravka. Opazila sem, da na vseh fotografijah leži na enojni leseni postelji, ki ni umeščena v običajno spalnico, ampak v neki hladen skupni prostor. Na dveh posnetkih se je na steni za njim videl del hišnega reda, kar je nakazovalo, da bi lahko bival v samskem domu za delavce. Tudi spodnjice, ki jih je nosil, so bile nenavadne, prej bi jih pripisala najstnikom, saj so bili na njih motivi emotikonov. Kdo ve, morda se je želel tudi s tem približati deklicam,« je razmišljala Sabina, ki je sklenila po dveh dneh dopisovanja zaključiti komunikacijo in jo predati policiji. 

»Imela sem občutek, kot da smo se znašli v nekem psihopatskem trilerju. Zadnja fotografija mi je zamajala tla pod nogami. Poslal je posnetek svoje erekcije. Iz globine želodca se mi je z vso silo dvignila slabost, odvrgla sem telefon in samo stekla v kopalnico. Tresla sem se ob misli, da neki ogaben primitivnež pošilja deklicam svoje genitalije ter jih nagovarja k slačenju in osebnemu srečanju. Kakšni psihopati živijo med nami!« si je sogovornica z rokami zgroženo zastrla pogled in predme položila posnetke pogovorov. Priznam, da pogled na predatorjevo mednožnje ni nekaj, kar se človek zlahka izbriše iz spomina, zato povsem razumem razburjenost Sabine in Klemna, ki sta možakarju sklenila stopiti na prste.

Kdo je predrzni predator? 

Zakonca sta pred odhodom na policijo sklenila pregledati sledi, ki jih je možakar pustil na spletu. Na Snapchatovem profilu je imel tako imenovani avatar Bitmoji z motivom možica s sivimi lasmi in kozjo bradico, predstavljal pa se je s polnim imenom in priimkom, ob čemer je družina seveda najprej pomislila, da gre za izmišljeno navedbo. Ko so kljub temu ime preverili na družbenem omrežju Facebook, se je hitro izkazalo, da nepridiprav ni ravno bistre glave, saj so z nekaj kliki prišli do osebe z istim imenom in priimkom, ki po videzu popolnoma ustreza personaliziranemu avatarju na Snapchatu.

»Najprej nisem mogla verjeti svojim očem. Še danes se sprašujem, ali je bilo to naključje, ampak možakar je iz sosednjega mesta, celo osebno ga poznam! Gre za problematičnega človeka, odvisnika od drog in alkohola, ki je živel pri svoji mami, dokler ga ni pred kratkim postavila pred vrata. Pomislila sem, da ima Lana v profilu naveden svoj kraj bivanja in je pač iskal žrtve v svoji bližini, ampak ni bilo videti, da bi imela zapisano kaj takega, kar bi razkrivalo, kdo je in od kod,« je povedala Sabina in še razložila, da so vse zbrane informacije in dokazno gradivo odnesli na policijsko postajo in podali prijavo. Da nepridiprav ne bi postal sumničav, so posnetke pogovorov opravili z drugo mobilno napravo, aplikacija Snapchat namreč sogovornika obvesti, če je bil ustvarjen zaslonski posnetek.

Porast spletnega napeljevanja otrok k spolnosti

Lanina starša sta preprečila načrte spolnega predatorja, ki je izvajal tako imenovan spletni grooming – spletno spolno nadlegovanje otrok, katerega namen je približati se otroku in si pridobiti njegovo zaupanje. Če v družini ne bi imeli tako odprte komunikacije in bi Lana dogajanje zadržala zase, pa bi se lahko odvilo tako, kot se dogaja v mnogih primerih doma in po svetu.

»Storilec poskuša na eni strani skozi spoznavanje zmanjšati zadržke otroka do spolnih aktivnosti, na drugi strani pa povečati njegovo radovednost za spolnost. Najpogostejši cilj spletnega spolnega napeljevanja je srečanje z otrokom v živo, ki mu sledi spolna aktivnost, lahko pa je cilj tudi izdelava posnetkov spolne narave, ki vključujejo otroka,« pojasnjujejo na Safe.si, nacionalni točki ozaveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji.

Kako podati prijavo na policijo?

  • Pokličite 113

·          pošljite pisno prijavo na Policijo na e-naslov: gp.policija@policija.si

·         ali se osebno zglasite na najbližji policijski postaji

Na udaru starejši od 14 let?

Dragi starši in skrbniki, bolj kot opozorila o nujno potrebnem nadzoru otrok na spletu je morda dobrodošel nauk, ki ga pred nas razgrinja Lanina zgodba. Doma se odkrito pogovarjajte o morebitnih neravnostih, ki prežijo na spletu. Skupaj si poglejte ozaveščevalno videogradivo. Seznanite otroke z manipulativnimi prijemi predatorjev, saj jih bodo lahko tako hitreje prepoznali. Med z otrokom spletite dovolj veliko zaupanje, da bo brez zadržkov in pravočasno prišel k vam po pomoč.

Zapahnite vrata spletnim predatorjem in odraščajočim otrokom preprečite travmatične izkušnje. Pozorni bodite tudi na starejše najstnike, saj se spolno nadlegovanje obravnava kot kaznivo le, če je oseba mlajša od 15 let. »Starejša oseba lahko sama privoli v spolnost,« navaja zakon in tako breme odgovornosti preloži na pleča žrtev ter njihovih staršev. Previdno torej »tam zunaj', nikoli namreč ne veš, kdo se smehlja na drugi strani zaslona.

Objavljeno v reviji Jana št. 31.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast