Ljudje

Nikoli ni prepozno!

Katja Božič
2. 11. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pri petinsedemdesetih letih energični Maks Verderber iz Blagovice, še zdaleč ni za staro šaro, kot je sam dejal, ko smo ga obiskali na njegovem zanimivem posestvu v naročju narave.

Pri petinsedemdesetih letih energični Maks Verderber iz Blagovice, še zdaleč ni za staro šaro, kot je sam dejal, ko smo ga obiskali na njegovem zanimivem posestvu v naročju narave. Uspešen poslovnež bogatih življenjskih izkušenj, ki je kar šestinštirideset let živel v Londonu in je sicer vajen drugačnih javnih nastopov, je v oddaji Misija Evrovizija pred kratkim doživel svoj ognjeni krst – prvič je zapel in zaplesal pred javnostjo – in navdušil. »Vedno sem imel rad izzive in hočem vsaki stvari priti do konca,« pravi, ko na svojem lesenem plesnem podiju ob hiši že snuje nove plesne načrte.

Za mnoge se življenje konča, ko se upokojijo,« začenja pripoved. Zato si sam nenehno postavlja nove izzive, ki ga ohranjajo mladostnega. Zdaj počne to, kar si nekdaj zaradi pomanjkanja časa ni mogel privoščiti – poje in pleše. Njegovo življenje je bilo polno hitrih obratov, zmeraj je zbral dovolj poguma, da je začel znova. »Veliko sem se naučil od židov, ki so v Angliji in Ameriki na številnih vodilnih mestih v gospodarstvu, medijih in politiki. Največja težava Slovencev sta nevoščljivost in kritiziranje. Židje so uspešni, ker držijo skupaj. Nekoč sem bil pri njih v službi in moram reči, da so se vedno držali tistega, kar so obljubili. Dali so mi tudi zelo zanimiv napotek: »V trenutku, ko vidiš, da ti ne gre več, moraš biti prilagodljiv in iti v drugo smer.« In ko sem videl, da mi gre nekje voz navzdol, nisem več vztrajal pri poslu, ki je delal izgubo.«

S trebuhom za kruhom
Njegova mladost je bila zelo trda. »Ampak hvala bogu težkim začetkom, ker sem potem nekaj naredil iz sebe,« pravi. Kot razočaran študent medicine je namreč že zelo zgodaj zapustil takratno Jugoslavijo in odšel s trebuhom za kruhom. V Londonu se je znašel brez staršev, prijateljev, brez ficka v žepu, kar je bil seveda zelo frustrirajoč občutek. A prav ta stiska ga je prisilila, da je začel delovati. Svoj prvi denar, ki ga je nekako postavil na noge, si je izposodil od katoliške organizacije v Londonu. Bilo ga je ravno dovolj, da si je uspel najti prvo službo. Kot študent medicine je najprej delal v bolnišnici. Ker je bila plača premajhna za življenje in nadaljnji študij medicine, je zadnjega opustil in se podal naprej. Nekaj časa je prodajal medicinske instrumente in si uspel prihraniti nekaj denarja, nato se je odzval na oglas v časopisu in se preskusil kot prodajalec prestižnih avtomobilov. Naključje je hotelo, da je prvi avtomobil prodal lastniku tovarne za ženske večerne toalete, nekemu izredno bogatemu Grku iz Cipra. »Postala sva prijatelja in nekega dne mi je potožil, da je njegova modna kreatorka zbolela, da pa bi moral nujno v Pariz po nove modele oblek.« A težava je bila v tem, da ni znal risati, fotografiranje pa je bilo takrat strogo prepovedano. »Moja mama je bila slikarka in po njej sem podedoval slikarski talent, zato sem se ponudil, da jih grem jaz narisat v Pariz. Narisal sem štirinajst modnih kreacij in deset od teh je bilo tako uspešnih, da mi je takoj ponudil službo v podjetju.« To je bila odskočna deska Maksove kariere modnega kreatorja v Londonu.

Več v Jani št. 44, 2.11.2011

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste