Nova storitev minestra.si ne le polni lačne želodce ljudi na Obali, temveč hkrati vliva upanje vsem tistim mladim, ki v iskanju dela nimajo druge izbire, kot da sami zavihajo rokave in poiščejo tržno nišo. Mojca Stegovec in Peter Bastjančič iz vasice Sveti Peter v zaledju Pirana sta zaposlila ne le sebe, temveč tudi dobršen del družine. »Iz nonine kuhinje« vam na dom, v službo, v počitniško hišico ... pripeljeta toplo mineštro in še kakšno sladico. Tradicijo sta nadgradila na sodoben način in zanimanje ljudi je veliko. Pohvale dobesedno dežujejo z vseh strani.
V Sveti Peter, eno od čudovitih vasi v zaledju Pirana, smo se pripeljali v prečudovitem soncu, po cesti, ki se vije med cvetočimi drevesi. Z očmi smo iskali staro kamnito hiško, kjer naj bi Mojčina in Petrova nona kuhali mineštre, o katerih se zadnje mesece veliko govori v Kopru, Luciji, Izoli in Piranu. Mojca in Peter namreč po obalnih mestih že štiri mesece »do vrat« dostavljata okusne in zdrave domače mineštre. Predstavljali smo si, da mineštre v stari hiški kuhata noni s predpasnikom v cvetličnem vzorcu, a smo se na koncu ustavili pred lepo, moderno hišo, katere okna in vrt gledajo na Savudrijski zaliv. Pred vhodom nas je pričakala 41-letna Mojca, o kateri bi človek prej pomislil, da je manekenka, kot pa »kuharica« in »dostavljavka mineštre«.
Mojca je bila že en teden za vse sama, saj je bil njen mož Peter na službeni poti. Pomagali so ji njena mama, ta je prevzemala starejšo hčerko Gajo (11), mlajšo Živo (5) in sinčka Lea (3) pa sta vozila v vrtec in po potrebi čuvala Petrova starša, ki živita v Sečovljah. Mojci v kuhinji sicer pomagata noni in tašča, po potrebi pa še taščini sestri. Noni sta v kuhinji alfa in omega, saj vse temelji na njunih receptih in pridnih rokah. Mojca in Peter sta dodala le nekaj sodobne nadgradnje. Na žalost sta bili noni med našim obiskom v oljčnih nasadih, kjer je treba po podaljšani zimi opraviti številna nujna dela, tako da ju ne morete videti v njuni dopoldanski vlogi za velikimi lonci, v katerih se kuhajo mineštre.
Vsekakor vam moram povedati, da bi se z veseljem prijavila kot prostovoljka za to delo, saj se zdi kuhanje v tako lepi moderni kuhinji in mešanje minešter v velikih loncih s pogledom na čudovit vrt in Savudrijski zaliv prav idilično. Seveda pa ni vedno idilično, ko pride čas za raznašanje hrane, saj si običajno mineštro vsi zaželijo okoli 13. ure. Takrat zavlada prava panika. Peter vozi na eno stran, Mojca na drugo, tašča na tretjo ... Zelenjavo nabavljajo svežo – zvečer za naslednji dan ali zjutraj pred kuhanjem. Vse sestavine so ekološko pridelane. Največ zelenjave za njune mineštre pridelata Petrova starša, ki imata v Sečovljah kmetijo.