Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slovenija: Prva kmetija po certifikat Slovenska potica


Senka Dreu
27. 4. 2019, 10.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Certifikat Slovenska potica je v Sloveniji doslej pridobilo nekaj pekarn, vendar še nobena kmetija. Potičniki so za zdaj samo glineni, glina pa od maščobe sčasoma dobi vonj, ki se lahko prenese na izdelek.

1556300301_cg_potica_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

V prostorih ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda so organizirali predavanje o pogojih in načinu certificiranja ter kontroli skladnosti s specifikacijo za slovensko potico, ki ga je izvedla Irena Kropf, vodja shem kakovosti na Inštitutu za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor. Obenem je o recepturah in izdelavi slovenske potice govorila Darinka Gostenčnik, upokojena učiteljica slaščičarstva, ki je sodelovala pri pripravi specifikacije. Od 13 udeleženk se je ena odločila, da se bo podala v zahteven postopek za pridobitev certifikata Slovenska potica. Kot je povedala Slavica Strelec iz kmetijsko-svetovalne službe, pričakujejo, da bi lahko certifikat in znak Zajamčena tradicionalna posebnost pridobila že do prireditve Dobrote slovenskih kmetij, ki bo letos jubilejna, že 30. po vrsti, potekala pa bo od petka, 17. maja, do nedelje, 19. maja. »Kolikor vem, lahko s certifikatom Slovenska potica svoje izdelke doslej označuje le nekaj pekarn po Sloveniji, vendar še nobena kmetija. Gre za sorazmerno novo stvar, ljudje so previdni in še ne poznajo postopkov, pa vendar je čas, da se to spremeni. Zato smo se v naši svetovalni službi tudi odločili za srečanje, da kmeticam, ki se ukvarjajo s peko in prodajo potic, predstavimo sistem certificiranja in predebatiramo postopke.«

Kaj je zaščiteno

Glinena posoda se okruši, sčasoma oddaja neprijeten vonj

O potici že Trubar in Valvasor

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.