Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Namesto sladoleda žemlje


24. 11. 2009, 00.00
Posodobljeno
13:18
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

kruh_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
Še zadnje priprave na jutrišnje odprtje nove pekarne Arsa.
kruh_001.jpg
Kamor smo včasih zahajali na tortice, bomo zdaj šli po kruh.

Pred nekaj desetletji so (predvsem) po mestih skoraj eden za drugim odpirali vrata tako imenovani ''kafiči'' z bolj ali manj originalnimi imeni. Časi se spreminjajo in posamezniki očitno vidijo boljši kruh v - kruhu. Tako je mogoče sklepati po vedno večjem številu pekarn in pekarnic, ki tudi Novega mesta niso zaobšle.

Na Glavnem trgu bomo tako imeli od jutri kar dve, skoraj tiščali se bosta skupaj. Novomeščani bodo, vsaj v poletnih mesecih, verjetno pogrešali slasten sladoled, ki so ga kupovali pri Šišku na Rozmanovi ulici, a Masar Šatri, ki bo jutri v nekdanji slaščičarni odprl pekarno Arsa, nam je danes zaupal, da bo v poletnih mesecih gostom le ponudil tudi sladoled. Zakaj se je odločil za pekarno, smo ga vprašali, in enostavno je odgovoril, da Novemu mestu manjka dobra pekarna.

Kruh bosta pekla skupaj z Ramizom Kerhanajem. Oba sta iz Prizrena in oba izučena peka in za povrh sta še sošolca. Masar še pove, da bo na njihovih policah veliko različnih vrst kruha, poleg njega pa še različno pecivo, kolači, burek pizze in predvsem gospodinje bodo vesele tudi listnatega testa. ''Vam moram povedati, da Prizren med drugim slovi po najboljših pekih daleč naokoli in da je temu res tako, se bodo stranke lahko prepričale od jutri dalje. Naša posebnost bo, da bomo imeli vsako uro svež kruh, pekarna pa bo odprta vsak dan od pol šestih zjutraj do 22. ure.''

Mi jih bomo jutri še enkrat obiskali, kajti v današnji fotogaleriji lahko vidite, da potekajo še zadnja pripravljalna dela, jutri pa bomo dodali še ponudbo in seveda tudi osebje. 

Le nekaj korakov naprej smo še lani kupovali avto dele, od lanskega 18. decembra pa tam kupujemo kruh. ''In še marsikaj drugega imamo,'' je dodala poslovodkinja Grajske pekarne Mirela Miletič in naštevala: ''Pecivo, čololade, moko, olje, čaje, brezalkoholne pijače....'' Na vprašanje, kako gleda na skorajšnjo konkurenco, je odgovorila, da je kruh prihodnost. Sicer pa pravi, da imajo veliko stalnih strank in veliko takšnih, ki pridejo samo na njihove odlične zeliščne štručke ali pa na burek, namesto malice. Glede kruha je dodala, da jim ga pečejo Dolenjske pekarne, da je vsak dan svež in da takšen tudi dolgo ostane. Za to slednje poskrbijo krompirjevi kosmiči, ki jih peki dodajo moki, kar pa seveda ni dovolj. ''Ko kruh prinesete domov, ga morate vzeti iz papirnate vrečke in ga preložiti v plastično,'' nas je podučila Mirela in v nadaljevanju povedala, da načrtujejo v trgovini še manjši pult, ob katerem bodo stranke v miru pojedle tisto, kar zdaj meljejo na cesti ali pa na delovnem mestu. 

Na hitro smo hoteli prešteti, koliko prodajaln kruha je v Novem mestu, pa smo se hitro ustavili. Pekarnic smo našteli pet, nato ugotovili, da je kruh mogoče kupiti tudi v vseh trgovinah z živili, pečejo ga na bencinskih servisih, imajo pa ga seveda še v vseh gostinskih lokalih. V marsikaterem ga celo sami pečejo. In občasno ga je mogoče – tistega res domačega – kupiti tudi na ekološki tržnici. Nobene potrebe torej ni, da bi vsak dan  prosili ''daj nam danes naš vsakdanji kruh.'' Kruha je dovolj, dela pa je žal manj, brez dela pa ni jela.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.