Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

6 razlogov, zakaj morate paziti pri uživanju hrena


Vesna Meško
9. 4. 2025, 07.30
Posodobljeno
09:18
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste vedeli, da lahko hren pri nekaterih posameznikih povzroči negativne učinke? Preverite, v katerih primerih se mu je bolje izogniti.

hren
Profimedia
Imate radi hren?

Hren je močno cenjen tudi v zdravilstvu, saj vsebuje antibiotične snovi, visoko koncentracijo vitamina C, vitamine skupine B, kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo. Korenina je izjemno bogata z gorčičnimi olji, ki spodbujajo prekrvavitev sluznice, prebavo in izločanje seča. Hren prav tako velja za odlično razkužilo, pomaga proti vnetim sklepom, pikih insektov ter pri težavah z izkašljevanjem.

Kljub pozitivnim lastnostim cenjene korenike, pa ga lahko tudi zdravi ljudje uživajo le v zmernih količinah. Najbolj priporočljivo je uživanje sveže naribane korenike, saj je prav takšen najbolj aromatičen in učinkovit. A pri tem nikar ne pretiravajte.

Previdnost pri uživanju hrena

Čeprav se hren ponaša s številnimi koristnimi vplivi na naše zdravje, pa lahko hkrati njegove sestavine povzročijo neželene učinke pri nekaterih posameznikih ali v določenih zdravstvenih stanjih. 

Neželeni učinki hrena:

Alergijske reakcije: Hren lahko pri občutljivih posameznikih sproži alergije, kot so izpuščaji, srbenje ali otekanje, še posebej pri tistih, ki so alergični na rastline iz družine križnic.

Težave s ščitnico: Hren vsebuje goitrogene snovi, ki lahko vplivajo na absorpcijo joda in poslabšajo težave s ščitnico, zato naj bodo previdni ljudje z motnjami v delovanju ščitnice.

Draženje kože: Gorčično olje v hrenu lahko draži kožo, kar povzroči pordelost, pekoč občutek ali izpuščaje, še posebej pri neposrednem stiku z rastlino.

zelena lekarna.jpg
Shutterstock
Ljudje, ki imajo težave s ščitnico (npr. hipotiroidizem), naj bodo previdni pri uživanju hrena, saj lahko to poslabša stanje.

Nosečnost in dojenje: Pri nosečnicah in doječih materah je priporočljivo omejiti uživanje hrena, saj lahko vpliva na prebavo, krvni tlak ali celo povzroči maternične kontrakcije. Kljub temu ni dovolj raziskav, da bi lahko s popolno gotovostjo trdili, da je uživanje hrena v teh obdobjih popolnoma škodljivo, zato je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom.

Težave z želodcem: Zaradi ostrine hrena lahko povzroči prebavne motnje, zgago ali bolečine v trebuhu, še posebej pri ljudeh s težavami z želodcem ali prebavili.

Interakcije z zdravili: Hren lahko vpliva na učinkovitost zdravil za krvni tlak, sladkor in ščitnico, zato je priporočljivo, da se pred uživanjem posvetujete z zdravnikom.

Zaradi teh potencialnih neželenih učinkov je priporočljivo uživanje hrena v zmernih količinah, predvsem pri ljudeh z občutljivim zdravjem. Za ljudi z zgoraj omenjenimi težavami je najbolje, da se pred vključitvijo hrena v prehrano posvetujejo z zdravnikom ali prehranskim svetovalcem.

Morda vas zanima še:

Hren kot čudežno zdravilo


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.