Vrtnice niso le lepe, ampak tudi okusne
Čas vrtnic je tukaj in naše gredice dehtijo v čudovitih cvetovih naše kraljice vrta. A vrtnic nam narava ni podarila le za občudovanje. Zmorejo veliko več od tega! Iz njih lahko med drugim pripravimo tudi prave kulinarične poslastice. Spoznajte jih nekaj ...

Njihovi aromatični cvetni lističi so prava zakladnica antioksidantov, polifenolov, ki ščitijo naše celice pred poškodbami. Ste vedeli, da vam zato, da bi lahko uživali koristi, ki nam jih vrtnice ponujajo, ni treba kupovati dragih izdelkov, ampak lahko le stopite na vrt in s svojega rožnega grma utrgate nekaj cvetnih lističev?
PREBERITE TUDI:
Sušenje vrtnic
Zdaj je pravi čas, da si cvetove vrtnic naberemo tudi na »zalogo«. Vrtnicam namreč lahko podaljšamo uporabo, tako da cvetne liste posušimo in jih lahko uporabimo tudi pozneje, v zimskem času. Za sušenje so primerne vse vrste dišečih vrtnic. Pogoj za sušenje je, da rastline predhodno niso bile obdelane z nobenim kemičnim pripravkom (za zaščito pred škodljivci, plesnijo ipd.).

Vrtnice lahko sušimo na zraku ali v za to narejenih sušilnikih. Cvetove vrtnic sušimo v času bujnega cvetenja; cvetovi morajo biti nabrani v jutranjih urah in v lepem vremenu brez dežja. Če so cvetovi mokri, so krhkejši in se težje posušijo, na njih se lahko tvorijo tudi plesni. Poleg tega moramo biti pozorni tudi na morebitne žuželke. Oberemo lepe in nepoškodovane cvetove, ki jih najprej operemo v večji količini vode in potem odcedimo na papirnati brisači. Vse to delamo v hladnem prostoru, zelo priporočljiva je uporaba bombažnih rokavic, tako pri obiranju cvetov kakor pozneje, ko jih pripravljamo za sušenje. Pred sušenjem vsem listkom odstranimo spodnji, beli del cveta, ker ta povzroča grenak okus.
Ko je vse pripravljeno, cvetove vrtnic položimo na pladnje sušilca, na katerih ne sme biti preveč cvetnih listkov, in jih od štiri do pet ur sušimo pri temperaturi od 60 do 80 °C. Če vrtnice sušimo v pečici, je čas sušenja dobrih pet ur pri temperaturi 60 °C, če pa jih sušimo na zraku, mora postopek potekati v suhem, temnem in zračnem prostoru, sušenje pa traja slab teden. Listki, ki jih sušimo, ne smejo biti izpostavljeni sončni svetlobi, saj sicer postanejo krhki in zbledijo. Ko so dobro posušeni, jih spravimo v steklene kozarce, dobro zapremo, da vonj ne uhaja, in hranimo v suhem, temnem ter hladnem prostoru. Tako shranjeni cvetovi vrtnic so uporabni za številne jedi, napitke in druge namene v kulinariki.
Nadevani kozji sir z vrtnicami

Sestavine:
- 1 manjši kolut mladega kozjega sira
- 70 g sira feta
- 1 velika žlica kisle smetane
- 1 žlica sesekljanih mandljev
- 1 večji ščepec svežih vrtnic (lahko jih nadomestite tudi s suhimi)
Priprava: Sir prerežemo vodoravno na polovico in izdolbemo sredico iz obeh polovic. Sredico sira, feto, kislo smetano, mandlje in vrtnice zmešamo v gladko maso. S to maso nadevamo eno polovico sira in pokrijemo z drugo polovico, poravnamo in damo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo. Ohlajeni sir postrežemo s svežimi figami ali kakšnim drugim sadjem.
Mariniran pivški piščančji file v vrtnicah

Sestavine:
- 200 g piščančjih prsi
- 100 ml oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 pest svežih cvetov vrtnic
Za podlago na krožniku:
- malo mehke solate ali rukole
- sir feta
- paradižnik češnjevec
Za preliv:
- oljčno olje
- limonov sok
- sol
Priprava: Piščančji file narežemo na trakove in jih damo v posodo. Prelijemo z mešanico oljčnega olja, limonovega soka in vrtnic, dobro premešamo, pokrijemo in damo za eno uro v hladilnik, da se okusi prepojijo. Segrejemo ponev, meso na hitro popečemo, začinimo s soljo in poprom ter damo na krožnik, na katerem je že podlaga iz solate, fete, češnjevca in vrtnic. Prelijemo z omako. Ker je piščančje meso zelo nežno, se hitro navzame vonja dišečih vrtnic.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se