© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Kako destilirati aromatične rastline doma: vodnik za začetnike


Špela Kaurin
5. 7. 2025, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Destilacija dišečih rastlin je eden izmed lepših konjičkov, ki si jih lahko omisli človek z zelenimi rokami, in tako lahko odlično izkoristimo tudi vrtnice. Dovolj je že en grm, potrebujete le še manjši destilator in že se lahko začnete igrati.

eksperimenti naslovna.jpg
Ana M. Ličina
Z destilacijo aromatičnih rastlin pridobimo hidrolat, ki ga lahko izkoristimo na različne načine.

Kaj sploh je destilacija?

Večina pozna destilacijo za namen pridobivanja alkoholnih pijač, na primer iz sadja. Vendar mnogi ne vedo, da je tudi večina eteričnih olj in hidrolatov pridobljena s postopkom destilacije, ki je podoben žganjekuhi, nikakor pa ni enak!

Eterična olja in hidrolate pridobivamo s pomočjo parne, vodne ali kombinirane destilacije iz več kot tristo različnih dišečih rastlin. Nekatere so nam bolj poznane (sivka, vrtnica, smilj, rožmarin, meta, melisa, žajbelj ...), druge manj (muškatna kadulja, pačuli, kadilna bosvelija), destilira pa se po vsem svetu. Razpon destilacijskih naprav je osupljiv: od preprostih kotlov na drva visoko v gorah Himalaje do najmodernejših strojev v sterilnih industrijskih halah. Z destilacijo aromatičnih rastlin torej pridobivamo prav vsa prava eterična olja in hidrolate, ki so na trgu. Izjema so le citrusi, pri katerih eterično olje pridobimo s hladnim stiskanjem lupin sadežev (hidrolata v tem primeru sploh ni).

Starodavne alkimiste je od nekdaj vznemirjala misel, kako bi lahko nevidnega duha dišečih rastlin ujeli v stekleničko. Kako bi nevidno spremenili v vidno. In prav to se zgodi med destilacijo. Hlapne dišeče snovi postanejo eterično olje in hidrolat. Neulovljivi vonj postane oprijemljiva kapljica.

Najstarejše naprave za destilacijo so našli na Cipru, odkrila jih je italijanska arheologinja Maria Rosaria Belgiorno. Izdelane so iz gline in stare kar štiri tisočletja, z njimi pa so verjetno pridobivali hidrolate iz mediteranskih dišavnic. Današnji destilacijski kotli delujejo na enak način, a so seveda mnogo bolj izpopolnjeni in zelo različni – tako po velikosti kot materialu, iz katerega so izdelani.

PREBERITE TUDI:

Ljubiteljski destilaterji po navadi uporabljajo bakrene, inoks ali steklene kotličke prostornine od 2 l do 20 l (stekleni so zaradi lomljivosti običajno zelo majhni). V tak kotliček lahko spravimo od 1 do 4 kg rastlinskega materiala, pridobimo pa običajno nekaj litrov hidrolata. Kadar imamo srečo in rastline z večjo vsebnostjo dišečih hlapnih snovi, pridobimo tudi manjše količine eteričnih olj.

Eksperimenti2.jul24.jpg
Ana M. Ličina
Kotliček ali destilator je edina, a obvezna oprema za destiliranje.

Seveda pa je to popolnoma drugačna zgodba kot destilerije, ki se profesionalno ukvarjajo s pridobivanjem in prodajo eteričnih olj in hidrolatov. Pri njih gre za zapletene naprave, ki imajo lahko prostornino tudi 1000 l ali več. Gre tudi za enormne količine rastlin, ki so po navadi s plantaž, vsi postopki pa so mehanizirani. Žal smo prav zaradi velikega povpraševanja (in posledično pridobivanja velikih količin eteričnih olj) nekatere rastline že spravili na rob izumrtja. Tak primer so sandalovina, rožni les, vanilja, narda, bosvelija. Ob nakupu eteričnih olj, ki prihajajo iz velikih destilerij, imejte vsekakor v mislih, da se v vsaki kapljici skriva velika količina rastlin. Za en liter eteričnega olja vrtnice potrebujemo kar 5 ton cvetnih lističev, in prav zato ima eterično olje vrtnice tako visoko ceno.

In če se zdaj vrnem na začetek: destilacija v manjšem kotlu je lahko krasen konjiček in način, da naredimo nekaj zanimivega z rastlinami, ki jih imamo na vrtu. Tako bomo pridobili hidrolat, ki ga lahko uporabimo za kozmetične, kulinarične ali druge blagodejne namene. Če imamo na vrtu vsaj en grm vrtnice, bomo lahko že iz nekaj cvetov »skuhali« svojo rožno vodo, s katero se bomo pršili po obrazu, lajšali simptome nemira in tesnobe, poskrbeli za tonizirano kožo ali jo zaradi omamnega vonja dodali sladicam, napitkom, koktajlom.

eksperimenti1-jul24.jpg
Ana M. Ličina
Za destilacijo vrtnic uporabimo sveže cvetne lističe vrtnic.

Nekaj praktičnih napotkov

1. IZBIRA DESTILATORJA

Za začetek si omislite manjši kotliček, na primer 5-, 10- ali 20-litrskega, in se igrajte s pridobivanjem hidrolatov. V tako majhnem kotlu po navadi pridobimo zanemarljivo količino eteričnega olja, se pa lahko veliko naučimo o destilaciji in pripravimo na poznejše bolj profesionalne podvige, ki bodo morda vključevali tudi pridobivanje eteričnih olj. Morda pa si lahko kupite skupni kotel še s kakšnim sosedom ali prijateljico?

2. VREMENSKE RAZMERE

Aromatične rastline nabirajte le v suhem vremenu. Če dežuje, z nabiranjem počakajte vsaj nekaj dni. To je zelo pomembno, kadar destiliramo rastline, ki imajo žleze z aromatičnimi hlapnimi spojinami na površini (npr. ustnatice).

3. SVEŽE ALI SUHE RASTLINE

Večinoma se najbolje obnese destilacija sveže nabranih rastlin, dober primer za to so sivka, timijan, origano. Rastline, katerih listi so bolj gladki in bleščeči, je priporočljivo pustiti malce oveneti (le nekaj ur), primer za to je meta. Za začetnike je manj zahtevna destilacija sveže nabranih rastlin (in ne predhodno posušenih) in tudi rezultati so bolj aromatični.

4. POLNJENJE KOTLA

Natlačiti material ali ne? Za dober rezultat destilacije je vedno dobro natlačiti material, ker je takšna destilacija bolj ekonomična in učinkovita. Posebno pozornost je treba nameniti temu, da material enakomerno razporedimo in smo pozorni na robove, ki se stikajo s steno kotla. Prav tam nam lahko para najbolj »uhaja«, in tako bomo v končnem izdelku ostali brez večine aromatičnih komponent in bomo destilirali le vodo.

Eksperimenti3-jul24.jpg
Ana M. Ličina
Z destiliranjem vrtničnih cvetov pridobimo dragoceno rožno vodo.

5. HRAMBA IZDELKOV IN UPORABA

Hidrolati so podvrženi mikrobiološki kontaminaciji, zato jih vedno shranjujte v sterilne stekleničke in hranite na hladnem. Zelo pazite tudi na stik z rokami, čistost čaš, cevk, stekleničk. Če boste imeli dobre higienske razmere, bodo hidrolati lahko uporabni tudi več let, čeprav jih je najbolje porabiti do naslednje rastne sezone. Uporabite jih kot tonik za obraz, kot dodatek jedem in pijačam, za pripravo kozmetike, nego telesa, vzdrževanje zdravja in dobrega počutja.

Če ste bili nagrajeni tudi z eteričnimi olji, jih s pipeto ali separatorjem vestno ločite od hidrolata in shranite v stekleničke (nikakor ne v plastiko). Ne pozabite: pri hidrolatih je največje tveganje mikrobiološka kontaminacija, pri eteričnih oljih pa je najškodljivejša oksidacija – torej zrak v steklenički. Vse izdelke opremite z nalepkami.

6. PISANJE DNEVNIKA

Omislite si »destilacijski dnevnik«, v katerega je smiselno zapisati datum destilacije, mesto nabiranja materiala, vrsto in težo aromatične rastline, količino vode, s katero destiliramo, čas ekstrakcije, količino pridobljenega hidrolata ali eteričnega olja in opombe.

Pa srečno eksperimentirajte!

Za še več zanimivosti o uporabi aromatičnih rastlin spremljajte moj blog na www.analicina.com!

Na spletni strani so objavljena tudi aktualna izobraževanja na temo parfumeristike, destilacije, aromaterapije, zeliščarstva in izdelovanja koži prijaznih kozmetičnih izdelkov iz ekoloških sestavin.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.