Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako pravilno zarezati kostanj?


Vesna M
9. 10. 2023, 15.00
Posodobljeno
11. 12. 2024 · 07:50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če boste kostanj pekli, ga je seveda potrebno ustrezno zarezati. Obstaja več načinov, kateri je najboljši?

rezanje kostanje.jpg
Profimedia
Rez po širini trebuščka.

Imate radi kostanj? Uh, mi tudi, zlasti pečen nam gre v slast. Pred peko ga je seveda potrebno prerezati, zaradi vlage, ki med peko nastaja pod lupino, se namreč ustvari visok pritisk, ki kostanje spremeni v prave male bombice.

Da bi slednje preprečili, je potrebno v lupino nekoliko zarezati. Nekateri to storijo zgolj z vilico, tudi to seveda zadošča, a če želite hkrat še poskrbeti, da boste vroče kostanje kar najlažje olupili, vam svetujemo, da se predpriprav lotite z nožem.

pečen kostanj.jpg
Pixabay
Pečen kostanj, lupina prerezana po širini trebuščka.

Tehnike rezanja kostanja

- Kostanj namočite v mlačno vodo. Tako se bo lupina omehčala, kar vam bo olajšalo rez, pa tudi lepše se bodo spekli.

- Križ čez trebušček: Na trebušček kostanja naredite plitko zarezo v obliki večjega križa. Zarežite zgolj v lupino in z nožem ne segajte v globino. Med peko se bo kostanj lepo razprl.

- Rez na obeh straneh: Pravijo, da se najbolj obnese rez na obeh straneh ploda. Kostanj prerežite po celotni širini, nato ga obrnite in zarežite še tam. Pri tej tehniki se bo med peko lupina široko razprla in vam omogočila, da bodo kostanji kar najhitreje končali v vaših ustih in želodčku.

kostanj.jpg
Profimedia
Rez v obliki križa: Večja kot bo zareza, bolj se bo kostanj med peko razprl.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.