Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Dolma: Umetnost polnjenih jedi z bogato tradicijo


K.M.
21. 11. 2024, 16.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Dolma je ena izmed najbolj prepoznavnih jedi Bližnjega vzhoda, Balkana in Kavkaza, ki simbolizira umetnost priprave polnjenih jedi.

dolma.jpg
Shutterstock
Dolma je priljubljena jed, ki spominja tudi na sarmo.

Ta kulinarična specialiteta, ki jo ljubitelji hrane cenijo zaradi bogatih okusov in vsestranskosti, ima dolgo zgodovino in se v različnih kulturah pripravlja na edinstven način. Kaj je dolma, od kod prihaja, in kako jo lahko pripravimo doma? Dolma izvira iz kuhinje Otomanskega imperija, kjer so bile polnjene jedi priljubljene tako med preprostimi ljudmi kot na sultanovih gostijah. Ime dolma prihaja iz turške besede "dolmak", ki pomeni "napolniti".

Jed se je razširila po celotnem območju Balkana, Sredozemlja, Kavkaza in Srednje Azije, pri čemer je vsaka regija razvila svoje različice glede na lokalne sestavine in kulinarične tradicije. Danes je dolma sestavni del kulinaričnih kultur v državah, kot so Turčija, Grčija, Libanon, Armenija, Gruzija, Iran in celo balkanske države, kot je Severna Makedonija. V Grčiji jo poznajo kot dolmades, medtem ko v Iranu obstaja različica dolmeh, ki vključuje sladko-kisle note.

Dolma - recept za pripravo doma

Dolma je jed, ki jo je mogoče prilagoditi okusu, saj omogoča uporabo različnih nadevov in zelenjave. Ena najbolj znanih različic je dolma iz trtnih listov, ki jo lahko pripravite doma.

Sestavine:
Trtni listi (sveži ali konzervirani)
Nadev: mešanica riža, mletega mesa, čebule, česna, paradižnikove mezge, zelišč (peteršilj, koper), začimb (kumina, poper, sol) in limoninega soka

Preliv: paradižnikova omaka ali jušna osnova

Postopek priprave:

  • Pripravite liste in jih zmehčajte.
  • Zmešajte sestavine za nadev.
  • Liste nadevajte in jih tesno zvijte.
  • Zvite liste zložite v lonec in jih prelijte s tekočino.
  • Kuhajte na nizkem ognju približno eno uro.
  • Rezultat so sočni, bogato začinjeni zvitki, ki jih postrežete s kislim jogurtom ali limono.

Zanimivosti

Tradicionalna priprava dolme je družabni dogodek. Priprava traja dolgo, zato se družine pogosto zberejo in skupaj zvijajo liste.
Obstaja posebna različica dolme, imenovana sarma, pri kateri je poudarek na natančnem zvijanju in uporabi trtnih listov.
Dolma je pogosto jed za posebne priložnosti, kot so prazniki ali poroke.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.