Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gault&Millau: spet štiri kape za Ošterijo Debeluh; Gregor Kren iz Hiše Fink naj sommelier in natakar


dolenjski-list
STA; M. K.
25. 2. 2022, 14.10
Posodobljeno
27. 02. 2022 · 09:07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_vodnik__1_.jpg
Jure Tomič; Ošterija Debeluh

Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je na spletnem dogodku (video na ogled spodaj pod tekstom)  razglasil najboljše v Sloveniji za leto 2022. Šef leta 2022 je postal Marko Pavčnik iz Restavracije Pavus na gradu Tabor Laško. Po lanskih šestih se letos kar osem slovenskih restavracij ponaša s štirimi kapami in torej nazivom najboljše restavracije.

Štiri kape, ki potrjujejo izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca, so uspešno ohranili Gostilna pri Lojzetu iz Vipave, Hiša Denk iz Zgornje Kungote, Ošterija Debeluh iz Brežic, mariborska Restavracija Mak, ljubljanska Restavracija Strelec in Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, ki si je izborila najvišje število doseženih točk, in sicer 18 od 20.

Izbor najvišje ocenjenih pa je letos bogatejši še za dve slovenski restavraciji, dopolnjujeta ga namreč Grič iz Šentjošta nad Horjulom in omenjena Restavracijo Pavus, od koder prihaja tudi šef leta, "promotor divje hrane na Slovenskem" Marko Pavčnik.

Šef prihodnosti je s svojim kuhanjem izven okvirjev postal ambasador Istre Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, za šefa tradicije pa je bil razglašen Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju, ki je stičišče in povezovalni element tamkajšnjih kmetov ter pridelovalcev vsega lokalnega, ekološkega, trajnostnega.

_vodnik__2_.jpg
Najboljši sommelier Gregor Kren (foto: Peter Irman)

Letošnja posebnost je, da sta bila v kategoriji mladi talent nagrajena kar dva šefa, in sicer Marko Magajne in Marko Vršič, oba iz iz Galerije okusov v Petrovčah. Tudi kategorija najboljši POP je letos postregla z dvema zmagovalcema, priljubljeni zbirališči sta ljubljanski Dvorni bar in kobariška Hiša Polonka. Vse odlike vrhunskega sommeliera in natakarja so letos prepoznali v Gregorju Krenu iz novomeške Hiše Fink, naziv najboljše slaščičarne pa je pripadel ljubljanski Zebra Patisseries.

"Tudi preteklo leto za gostince ni bilo enostavno, zato je še toliko bolj navdihujoče opazovati predanost in strast, s katerima neumorno premikajo meje v svetu gastronomije. Prejemniki posebnih nagrad in vsi uvrščeni v vodniku predstavljajo bogate in raznolike okuse Slovenije tako na krožniku kot v kozarcu," je ob podelitvi nagrad, kot so sporočili organizatorji, povedala direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić.

Ob tem je vsem poleg čestitk izrekla tudi podporo, vse gurmane pa pozvala, naj zajamejo življenje z največjo žlico in uživajo v odkrivanju vsega, kar ponuja Slovenija. "S tem ne boste napolnili le svojega želodca in srca, temveč tudi podprli domačo gastronomijo," je dodala.

Pomen gastronomije je poudarila tudi v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Ilona Stermecki. "Gastronomija je bistven in komplementaren del vsake turistične ponudbe in lahko pomembno prispeva k uresničevanju ciljev desezonalizacije, razpršitve turističnih tokov in višje dodane vrednosti v slovenskem turizmu. Prav gastronomija nudi tudi veliko možnosti in izzivov za oblikovanje novih, trajnostnih, pogosto tudi inovativnih produktov," je dejala.

Celoten nabor odličnih gostincev in gastronomskih zakladov Slovenije bo znan v drugi polovici marca, ko izide letošnji vodnik, ki ga je tudi tokrat partnersko podprla STO.

Nagrajenci

Seznam najboljših po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2022:

Najboljše restavracije:

Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape

Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20,4 kape

Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape

Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape

Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape

Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape

Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape

Chef leta: Marko Pavčnik, Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško

Chef tradicije: Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof, Predoslje

Chef prihodnosti: Filip Matjaž, Restavracija COB, Portorož

Mladi talent: Marko Magajne, Galerija okusov, Novo Celje

Mladi talent: Marko Vršič, Galerija okusov, Novo Celje

Najboljši sommelier: Gregor Kren, Hiša Fink, Novo mesto

Najboljši POPDvorni bar, Ljubljana

Najboljši POPHiša Polonka, Kobarid

Najboljša slaščičarna: Zebra Patisseries, Ljubljana


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.