© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Počasno umiranje mestnega tržničarstva


tednik
Uredništvo
13. 7. 2025, 06.49
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na ptujskih stojnicah se vsako jutro začne bitka s soncem, sušo in praznimi ulicami. Medtem ko trgovine polnijo vozičke, tržnice ostajajo skoraj prazne, čeprav tam nastajajo najbolj pristne zgodbe hrane. Zakaj so cene na tržnici višje in ali zares kupujemo kakovost ali le hitrost nakupa?

cg_branjevke_ptuj.jpg
ČG
Branjevke na Ptuju

Odpravili smo se na ptujsko tržnico, da bi preverili, kakšne cene in kakovost hrane nas tam pričakajo ter koliko moramo biti pripravljeni odšteti za domače pridelke.

Prodajalke na stojnicah, ki ponujajo domačo zelenjavo, sadje in jajca, so pri svojih cenah nekoliko skrivnostne. Povedale so nam, da so njihove cene malenkost višje od trgovinskih, a razlike niso velike. Njihove cene so namreč odvisne od vremenskih razmer, ki krojijo njihov pridelek in posledično tudi njihov zaslužek.

Ob obisku tržnice nas je pričakal vonj svežih marelic po 3,90 evra za kilogram in domačih paradižnikov, ki stanejo med 3,50 in 4 evre za kilogram, odvisno od sorte in velikosti. Sveža solata vas bo stala okoli 1,20 evra na glavico, kilogram drobnega domačega krompirja pa 1,50 evra.

Za 250 gramov malin boste odšteli 2,50 evra, medtem ko boste za deset domačih jajc plačali približno 3,50 evra. Paprike vas bodo stale 3,20 evra za kilogram, za domače korenje bo treba odšteti okoli 2,50 evra za kilogram.

Prodajalke priznavajo, da so njihove cene nekoliko višje kot v trgovinah, kjer lahko kilogram paradižnika dobite že za 2 evra ali manj. A hkrati opozarjajo, da vreme, suša in ročno delo določajo, koliko lahko pridelajo in koliko je ta hrana zares vredna.

Ob tem so poudarile problema slabega obiska tržnice. Med kupci se pojavljajo večinoma stalne stranke, novih obiskovalcev pa je zelo malo. Kot enega glavnih razlogov navajajo pomanjkanje parkirišč, saj je dostop do tržnice otežen, razen za tiste, ki so že namenjeni v mesto.

»Zgodaj zjutraj in pozno zvečer zalivamo pridelke, podnevi pa stojimo na soncu. Kljub temu pa ljudje raje zavijejo v trgovino, kjer lahko na enem mestu nakupijo vse, kar potrebujejo,« pravi ena izmed prodajalk.

Več v Štajerskem tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.