© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
''Slovenske kuharice''
Čas branja 5 min.

Diši po domače, ko kuhajo naše babice


dolenjski-list
Vaša zgodba
25. 9. 2025, 10.30
Posodobljeno
11:33
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V ponedeljek, 6. oktobra, se bo na televiziji Veseljak Golica začela nova oddaja za ljubitelje domače hrane in tradicije. Vodil jo bo Radečan Lovro Prešiček.

Lovro Prešiček, Slovenske kuharice
Jon Razinger
Prihaja nova oddaja Slovenske kuharice.

''Slovenske kuharice'' bo oddaja, posvečena bogati kulinarični dediščini naše domovine, njena posebnost pa bo, da bodo pred kamero stopile prave domače kuharice. Vsak ponedeljek ob 20. uri bodo gledalci spoznali novo gostjo, ki bo predstavila recept, kot so ga pripravljale naše mame in stare mame. Ponovitev oddaje bo na sporedu vsako sredo ob 18. uri.

Oddajo bo vodil priljubljeni in navihani radijski ter televizijski voditelj Lovro Prešiček, ki se v kuhinji znajde bolje, kot bi marsikdo mislil. Strast do hrane ga spremlja že od otroštva. Kot pravi sam, je imel srečo, da so bile vse članice njegove družine odlične kuharice. Prav one so ga navdušile za kuhanje in mu privzgojile ljubezen do dobrega krožnika.

Strast do kuhanja od otroštva dalje

Lovro se spominja, da je že kot otrok rad eksperimentiral v kuhinji. Ni se rad držal receptov, ampak je raje preizkušal svoje ideje – tudi, če so ga na poti čakale napake. To ga ni ustavilo, temveč mu je omogočilo, da se je sproti učil. Njegova kuhinja je zato vedno polna posod, porabi veliko papirnatih brisačk, jed pa pripravi v količinah, ki bi nahranile stadion ljudi. Ob tem je prepričan, da je še vedno bolje skuhati preveč kot premalo.

Njegova prva resna kuharska preizkušnja je bil lepo spečen kos mesa. Veščine priprave na žaru se je učil od očeta, ki je bil pravi mojster ražnja. Tako se je prvič dokazal pred družino in ugotovil, da je za kuho resnično nadarjen. A pot v kuhinji nikoli ni brez spodrsljajev – eden od neuspelih poskusov je bil znameniti Beef Wellington. »Ta jed že sama po sebi ni najlažja za pripravit, in to sem si takrat tudi dokazal,« pravi z nasmehom. Ko mu je jed razpadla, se ni predal – govedino je preprosto narezal in jo postregel s krompirjem.

slovenske-kuharice
pr
Prihaja nova oddaja Slovenske kuharice.

Kuhinja kot prostor ustvarjalnosti in spominov

Danes je doma glavni kuhar. Ker zelo rad kuha, mu družina in prijatelji prepustijo, da pripravi obroke, čeprav se ob tem kuhinja hitro spremeni v pravo delavnico. Največja težava je posoda, ki se kopiči v koritu. A Lovro v šali pove, da ima v stanovanju prav posebnega »duha«. Nič strašljivega, temveč pomočnika, ki včasih kar sam pospravi posodo v pomivalni stroj in jo pomije. To zanj ostaja prava čarovnija in uganka.

Preberite še

Dobra hrana Lovru pomeni veliko več kot zgolj obrok. Brez »putra« si življenja sploh ne zna predstavljati. Hrana ga spremlja tudi na potovanjih, saj rad odkriva slovenske in tuje gostilne. Njegovi izleti so pogosto načrtovani prav okoli restavracij, a ne okoli tistih, ki jih priporoča internet. Rad poišče lokale, skrite pred očmi turistov, kjer kuhajo za domačine. Tam po njegovih besedah nastanejo najlepše kulinarične izkušnje, prijateljstva in zgodbe, ki se jih ne da doživeti kot običajen turist.

Nekatere jedi ga močno povezujejo s spomini na otroštvo. Ena takih so sirovi štruklji v sladkanem mleku, ki jih je pripravljala njegova prababica Fanika. Ta recept se je ohranil, saj ga danes pripravlja njegova babica Marjana, ki vnuku pogosto pošlje zamrznjene štruklje v paketih hrane. Doda le mleko in sladkor in že nastane jed, ki ga spomni na domačnost in otroška leta.

Od tradicije do sodobnih okusov

Lovro se veseli tudi novih kuharskih izzivov, ki mu jih bo prinesla oddaja. Prepričan je, da bo ob pomoči slovenskih kuharic obudil številne stare recepte, ki bi sicer šli v pozabo. »Moj cilj je obuditi stare, včasih pozabljene ali nepoznane recepte naših babic, prababic in praprababic ali kot jih imenujemo mi – slovenskih kuharic,« pojasnjuje. Vse, kar bo nastalo pred kamerami, bo dostopno tudi na spletu, zato bodo lahko gledalci recepte preizkusili doma.

Če bi imel priložnost kuhati za znane Slovence, bi jih presenetil z ohrovtovimi zvitki s tepkami in tepkinimi štruklji. Tepke, drobne rjave hruške, so pogosto spregledane, a iz njih je mogoče pripraviti številne jedi. Prešiček je prepričan, da bi s tem dokazal, da tudi na videz manj privlačne sestavine lahko ponudijo vrhunski okus in sporočilo, da knjige ne gre soditi po platnicah.

slovenske-kuharice
pr
Prihaja nova oddaja Slovenske kuharice.

Kuhinja in kamera – prostor humorja in veselja

Čeprav kuhanje jemlje resno, se Lovro svojemu humorju ne more in ne namerava povsem odpovedati. Tudi v novi oddaji bo tako poskrbel za dobro voljo, a večinoma na svoj račun. »Moje kuharice so prave gospe in šefice v kuhinji, zato jih ne bom preveč zabaval. Sem se že naučil od babic, da se kuho jemlje resno. Se bomo pa veliko smejali, predvsem na moj račun,« pravi.

Lovro sicer obožuje delo pred mikrofonom in kamero. Svoj poklic dojema kot del življenja, brez katerega si vsakdana ne zna več predstavljati. Tudi na počitnicah komaj čaka, da se vrne v radijski in televizijski studio, ki mu pomeni dom in varno zavetje. Intervjuji, delo z gledalci, smeh in novinarski izzivi so njegove velike ljubezni, zato mu delo nikoli ne predstavlja bremena, temveč užitek.

Ob tem ne skriva odličnega sodelovanja s sovoditeljico oddaje Židan popoldan, Ajdo Mlakar. Z njo ima bratski, prijateljski odnos, saj skupaj preživita ogromno časa. Njuna povezanost je razlog, da lahko pred kamero delujeta sproščeno in spontano, kar občinstvo prepozna in ceni. O njej razkrije tudi drobno anekdoto – Ajda ne spi v hotelih s polkni, saj ima iz otroštva neprijetno izkušnjo, ki jo spremlja še danes.

Prihaja čas slovenskih kuharic

Nova oddaja Slovenske kuharice bo tako gledalce popeljala v svet tradicije, topline in domačnosti. Pred kamero bodo nastopile prave mojstrice, ki bodo pokazale, kako so jedi pripravljale naše babice in prababice. Lovro Prešiček pa bo s svojim humorjem in iskrenim navdušenjem poskrbel, da bo vsaka oddaja polna smeha, topline in okusov, ki povezujejo generacije.

Oddaja bo na sporedu od 6. oktobra dalje, vsak ponedeljek ob 20. uri na TV Veseljak Golica, ponovitev pa vsako sredo ob 18. uri. Vsi recepti bodo dostopni tudi na spletu, zato bodo gledalci lahko kulinarične dobrote poustvarili doma in jih delili z najbližjimi.

Pa še to – če tudi vi poznate kakšno kuharico iz vašega kraja, ki ima svojo posebno jed, ali pa ste to vi, se prijavite na kuharice@veseljak.si.

A. S.

E-novice · Dolenjska

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.