© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Posavske salame morda preveč dimljene, a vseeno odlične


dolenjski-list
21. 4. 2010, 00.00
Posodobljeno
11:46
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_6041.jpg
Arhiv Lokalno.si
salamiada_s4.jpg

V soboto, 17. aprila, je potekala že 13. salamiada v organizaciji Društva salamarjev Štritof iz Glogovega Broda pri Artičah in ta je razkrila rezultate, potem ko je svoje petkovo delo opravila marljiva ocenjevalna komisija v sestavi Franc Škrabec, ki je bil tudi predsednik komisije, Jože Hodina, Franc Sotošek, Miran Kozmus, Albert Lorber in Ivan Prah.

V ocenjevanje je komisija prejela 158 vzorcev salam, njihova kvaliteta pa je bila na zavidljivi ravni. Komisija je ocenjevala kvaliteto salame, dimljenje in zorenje izdelka. Ravno tako je na končno oceno vplival okus in zunanji izgled salame. Večina letošnjih vzorcev je bila po mnenju komisije zaradi dolge in mrzle zime manj zorenih. Izdelovalci salam morajo med zorenjem v prostoru zagotoviti primerno temperaturo in vlažnost ter primerno zračenje, da se salame enakomerno sušijo.

Kot je povedal organizator in vodja Franc Štritof, je bila letos kakovost salam, ki so jih salamarji prinesli iz cele Slovenije, pa tudi iz hrvaškega Samobora, izvrstna. Pomembna je kvaliteta, pravo meso, prave količine, občutek pri sušenju in še kopica podrobnosti, je bil skrivnosten Štritof. Ob tem je s ponosom pokazal tudi prestižno priznanje, ki ga je nedavno osvojil za svojo salamo v Samoboru. Dobil je namreč super zlato odličje za salamarski izdelek.

V nadaljevanju je še dodal, da je imela šestčlanska žirija težko delo, saj se je odločala med rekordnim številom vzorcev. Morda posavski salamarji malce preveč dimijo svoje salame, je bil zgovoren Franc Štritof. Sicer pa so to vse ljubitelji, saj mesarji ali profesionalci, kot jim pravijo, ponavadi ne zaidejo na takšna tekmovanja.

Vse salame so bile ocenjene zelo dobro, saj se je skupni seštevek točk gibal od 29,6 do 50,3 točke, kolikor jih je dosegla najbolje ocenjena salama. Najbolje ocenjeno salamo pa je izdelal Silvo Vide iz Šentjerneja (skupna ocena 50,3 točke), drugo mesto je zasedel Janez Rebselj iz Šentjerneja (49,9), tretje pa Milan Daničič iz Boštanja (49,8). Prvih šestnajst izdelovalcev salam (Silvo Vide, Janez Rebselj, Milan Daničič, Ana Janežič, Damjan Habinc, Franc Štritof, družina Vide, Franc Krošelj, Anton Novak, Anton Es, Miloš Krošelj, družina Zorenč, Franc Medved, Marjan Koprivc, Rok Tršinar in Robert Deržič) se je uvrstilo na tekmovanje Finalna salamiada 2010, ki se bo tokrat odvijala v Trebnjem, v prostorih gostilne Meglič 15. maja, ko se bodo najbolje uvrščeni (približno 80) na vseh lokalnih salamiadah znova pomerili v kvaliteti prave domače kmečke salame. Najboljšo med najboljšimi pa bo seveda izbrala strokovna komisija.

Slovesna razglasitev najboljših, ketere se je udeležil tudi župan občine Brežice g. Ivan Molan, je potekala ob veseli glasbi pod šotorom. Vsak sodelujoči je dobil spominsko priznanje, najboljši pa tudi lepe nagrade. Organizatorji se bodo potrudili salamijado pripraviti tudi prihodnje leto.

Srečko Pavkovič
Foto: Matej Kramžar

E-novice · Dolenjska

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.