Imunski sistem

V jesenski jedilnik uvrstite dovolj sadja in tudi rib

M. K.
21. 9. 2024, 17.55
Deli članek:

Jesenska dieta ni namenjena le izgubljanju kilogramov, ampak tudi krepitvi imunskega sistema, saj vsebuje veliko vitaminov, predvsem C in E, železa, cinka in betakarotena.

Dreamstime
Misliji z oreščki in rozinami, zmešani s kefirjem za odličen začetek dneva.

Kombinacija prave hrane vsebuje dovolj hranilnih snovi, potrebnih za dobro počutje in krepitev odpornosti, ki jo tako nujno potrebujemo jeseni in pozimi. Pomembno vlogo v jesenski dieti igra česen, ki ob rednem uživanju zagotavlja dobro prebavo in presnovo, hkrati pa deluje kot naravni antibiotik in tako pomaga ohranjati vaš imunski sistem močan in zdrav.

PONEDELJEK

Zajtrk: dva kosa polnozrnatega kruha, na tanko namazana z maslom, manj masten sir s česnom ter črna kava. Malica: naravni jogurt z žlico kosmičev in suhih sliv. Kosilo: ribji file, krompir, solata iz kislega zelja, korenje in jabolko. Malica: dva kivija ali dve mandarini. Večerja: kuhan krompir in zelenjava, kozarec zelenega čaja.

RIBA Z ZELENJAVO
Riba z zelenjavo za malo drugačno nedeljsko kosilo.

TOREK

Zajtrk: kos črnega kruha z maslom, nemastna šunka, kumarica in paradižnik. Malica: kos prepečenca s slivovo marmelado. Kosilo: kos svinjine, pečen na olivnem olju in česnu, brokoli, kuhan riž. Malica: kozarec ribezovega soka. Večerja: dva kosa polnozrnatega kruha z maslom, eno trdo kuhano jajce, kozarec sadnega čaja.

dreamstime
Testeninska solata z brokolijem je okusna večerja.

SREDA

Zajtrk: kos polnozrnatega kruha, posneta skuta in čaj z limono (ali črna kava). Malica: jabolko. Kosilo: pečene piščančje prsi, trije kuhani korenčki z limoninim sokom, krompir. Malica: zelenina solata s pomarančo, oreščki in rozinami. Večerja: kos tunine in zelena solata s česnom.

ČETRTEK

Zajtrk: misliji z oreščki in rozinami, zmešani s kefirjem. Malica: kos črnega kruha s pusto šunko, kumarica in skodelica zelenega čaja. Kosilo: pečena piščančja bedra, ovsena kaša ali ješprenj, kuhana cvetača in kozarec mineralne vode. Malica: piškot in jabolko. Večerja: bučke in kos mesa po želji.

Photo by Jason Briscoe on Unsplash
Bučke imajo nizko energijsko vrednost; ker vsebujejo vlaknine, pa so nasitne.

 PETEK

Zajtrk: kos polnozrnatega kruha s sirom, svežo solato in paradižnikom. Malica: vaniljev puding. Kosilo: špageti z bolonjsko omako, zelena solata s česnom. Malica: hruška. Večerja: dva kosa polnozrnatega kruha, zelenjavna solata, skodelica sadnega čaja.

SOBOTA

Zajtrk: umešana jajca, kos polnozrnatega kruha, črna kava. Malica: bananin napitek. Kosilo: 200 g piščanca, pečenega v foliji skupaj s česnom in zelišči, velika skleda zelene solate, kos kruha, po želji lahko tudi kuhan krompir. Malica: dve palačinki s sadjem. Večerja: testeninska solata z brokolijem, kozarec mineralne vode.

NEDELJA

Zajtrk: košček polnozrnatega kruha z maslom, dve trdo kuhani jajci, črna kava brez sladkorja. Malica: dva prepečenca s pusto šunko, papriko in paradižnikom, skodelica zelenega čaja. Kosilo: riba z zelenjavo, dva krompirja, zeljnata solata z žličko majoneze. Malica: grenivka. Večerja: paradižniki s skuto, tunina v naravnem soku, skodelica čaja za lahko noč.