Zelje na splošno velja za izjemno zdravo živilo, rdeča različica pa še nekoliko bolj. Značilno rdečo barvo mu dajejo antocianini, to so močni antioksidanti, ki jih uvrščamo med flavonoide. Če ga primerjamo z običajnim zeljem, je v rdečem še več vitamina C, vsebuje kar do desetkrat več vitamina A, pa tudi visok delež železa. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako pomembno ga je uživati v hladnejših mesecih.
Nad artritis, vnetja in neurejeno prebavo
Rdeče zelje je zaradi vitaminov zelo dobro za krepitev imunskega sistema. Tako bomo zmanjšali tveganje obolelosti za gripo ali prehladom, vitamin C pa bo pripomogel k preprečevanju oksidativnega stresa in tvorbi kolagena. V zelju najdemo tudi fitokemikalije, ki blažijo vnetja v telesu in tako preprečujejo otekanje. Zato ga še posebej priporočajo ljudem, ki se spopadajo z artritisom in drugimi motnjami, povezanimi z vnetji v telesu. Nikar ne pozabite nanj pri težavah z leno prebavo, saj je dober vir vlaknin. Strokovnjaki za zdravje prebavil priporočajo predvsem uživanje fermentiranega oziroma kislega rdečega zelja. Tako boste zaužili številne rastlinske probiotike oziroma koristne bakterije, ki jih telo potrebuje za vzdrževanje zdravega črevesnega ravnovesja. Zdravo črevesje bo zagotovilo močno obrambo imunskega sistema.
Kam z ostanki rdečega zelja
Če imate več glav rdečega zelja, ga lahko tako kot klasično zelje fermentirate oziroma okisate. Zelje drobno narežite in stresite v večji škaf, ki ga boste lahko obtežili. Potrebujete le še sol, približno dva dekagrama na kilogram zelja. Zelje dobro potlačite, vmes nasujte nekaj zrn črnega popra in tu pa tam dodajte lovorov list. Okisate ga lahko tudi v kozarcih za vlaganje, po enakem postopku. Ostanke svežega zelja lahko v kleti ali v hladilniku shranite zavite v časopisni papir, tako so obstojni do štirinajst dni.