Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Primerjava testenin
Čas branja 1 min.

Po navadi izberete polnozrnate ali dajete prednost navadnim?


M.K.
10. 8. 2024, 18.57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Testenine danes predstavljajo velik delež kulinarike. Če smo še pred dobrimi 20 leti poznali le makarone in špagete, se je do danes ponudba močno razširila in spremenila. Preverili smo, kakšna je razlika med navadnimi in polnozrnatimi testeninami.

testenine 1.jpg
Dreamstime
V zmernih količinah veljajo testenine za zdravo hrano.

Brez zadržkov lahko testenine po priljubljenosti umestimo takoj za kruhom, še posebno če pogledamo k našim zahodnim sosedom. A če ste mislili, da so Italijani tisti, ki so »iznašli« testenine, se motite. Testenine so se razvile na Kitajskem in so k nam priromale med odkrivanjem sveta. Italijane so tako navdušile in prevzele, da so jih hitro umestili na svoje jedilnike in se tudi sami lotili njihove izdelave. Danes tako poznamo več kot 600 vrst testenin, ki se v zmernih količinah klasificirajo kot zdravo živilo. Zelo nasitno in večnamensko.

testenine
Svet24
Razlika med navadnimi in polnozrnatimi testeninami je predvsem v količini vlaknin in ogljikovih hidratov.
Iz česa so testenine sestavljene

V navadnih belih testeninah najdemo beljakovine, ogljikove hidrate, vitamin B, nekaj železa in vlaknin. Močno jim konkurirajo polnozrnate testenine, saj so s stališča prehranske in shujševalne diete precej bolj zdrave. Pri njihovi proizvodnji uporabljajo polnozrnata žita, med procesom luščenja in mletja jim ne odstranijo luske ali kalčka. V luskah žit pa je veliko beljakovin, mineralov (magnezij, kalcij, brom), vitaminov (A, B, E, K) ter vlaknin, ki dodatno prispevajo k prehranski vrednosti testenin.

domače testenine, izdelava testenin .jpg
dreamstime
V navadnih belih testeninah najdemo beljakovine, ogljikove hidrate, vitamin B, nekaj železa in vlaknin.
Razlika je v količini vlaknin

Gremo lepo po vrsti. Najbolj opazna je razlika v barvi in strukturi, pa tudi v okusu; polnozrnate testenine so veliko bolj suhe in zrnaste. Navadne in polnozrnate testenine sicer vsebujejo enako količino beljakovin, razlika pa je očitna v kalorijah in količini ogljikovih hidratov. Približno 100 gramov polnozrnatih testenin ima 180 kalorij, 100 gramov navadnih pa 200 in več. Če preverimo ogljikove hidrate, jih navadne testenine vsebujejo v povprečju 41, polnozrnate pa 35 gramov. Pomembna razlika se kaže tudi v količini vlaknin, ki so pomembne za uravnoteženo prebavo. Polnozrnate testenine jih vsebujejo dobrih šest gramov, navadne le dva grama.

polnozrnate testenine
Profimedia
Približno 100 gramov polnozrnatih testenin ima 180 kalorij.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.