Zdravje

Z beljakovinami bogat zajtrk

L. M. / revija Bodi zdrava
28. 3. 2024, 17.00
Deli članek:

Zajtrk brez ogljikovih hidratov lahko pomaga preprečevati nihanja ravni sladkorja v krvi, tako da imamo čez dan več energije in manj hrepenimo po hrani. Beljakovinski zajtrk pa pomaga vzdrževati ketozo, stanje, v katerem telo porablja maščobe za energijo. Privoščite si ga!

Shutterstock, revija Bodi zdrava
Z beljakovinami bogat zajtrk

Omleta z zelenjavo in feto

Razžvrkljajte jajca, dodajte nasekljano špinačo, paradižnik in feto. Omleto specite na kokosovem olju.

Jajca Benedict z avokadom

Jajca skuhajte po želji, jih položite na rezine avokada namesto kruha in prelijte s holandsko omako.

Grška solata z jajcem

Pripravite solato z rezinami kumar, paprike, olivami, feto in dodajte trdo kuhana jajca.

Skuta z borovnicami

Zmešajte skuto z borovnicami in dodajte malo vanilje ali cimeta za okusen zajtrk z malo ogljikovimi hidrati.

Slanina z jajcem

Na olivnem olju popecite slanino in dodajte jajca.

Zajtrk z lososom

Lososa postrezite s kislo smetano, kaprami in redkvicami. Lahko ga postrežete tudi na posteljici iz rezin kumare.

Jajca s šunko in začimbami

Sestavine:

•  2 jajci

•  ¼ skodelice narezane šunke ali puranjih prsi

•  ¼ skodelice naribanega sira (po izbiri)

•  sol in poper po okusu

•  ščepec suhega origana ali drugih začimb (po želji)

•  1 žlica masla ali olivnega olja

Priprava:

1.  V skledi razžvrkljajte jajca, dodajte sol, poper in origano. Dobro premešajte.

2.  Na srednje močnem ognju segrejte maslo ali olivno olje v ponvi.

3.  Dodajte narezano šunko ali puranje prsi in prepražite do zlato rjave barve.

4.  Vlijte jajčno mešanico po šunki v ponvi. Počakajte, da se na spodnji strani jajca strdijo.

5.  Posujte nariban sir po jajcih in pokrijte s pokrovko. Kuhajte, dokler se sir ne stopi in jajca ne postanejo kuhana po vaši želji.

6.  Previdno zvijte jajčno omleto in jo postrezite.

Smuti z beljakovinami

Sestavine:

•  1 skodelica grškega jogurta brez dodanega sladkorja

•  ½ skodelice mleka po izbiri (mandljevo, sojino, ovseno ...)

•  1 banana (zamrznjena za bolj kremasto teksturo)

•  1 žlica arašidovega masla ali mandljevega masla

•  1 žlica medu ali agavinega sirupa (po želji)

•  ščepec cimeta (po želji)

•  ledene kocke (po želji)


Priprava:

1.  V mešalnik dajte grški jogurt, mleko, zamrznjeno banano, arašidovo maslo, med (če želite dodaten sladek okus), cimet in led.

2.  Mešajte, dokler ne dobite kremaste teksture.

3.  Prelijte v kozarec in okrasite po želji.

4.  Postrezite takoj in uživajte v beljakovinski osvežitvi za zajtrk.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!