Uši

Postopek razuševanja ponovite čez teden dni

Mojca Kopriva
13. 3. 2022, 19.13
Deli članek:

Če odkrijemo v laseh svojih otrok naglavne uši, nas pogosto zgrabi panika, ki pa je odveč. Uši lahko uspešno odpravimo, le ukrepati moramo čim hitreje, da se ne namnožijo preveč in se ne naselijo tudi na glavah preostalih družinskih članov.

Dreamstime
Uši se prenašajo z neposrednim stikom glave z glavo, torej najpogosteje pri skupnem bivanju in igranju otrok.

Naglavne uši niso nevarne, so pa zelo nadležne. Če je včasih veljalo, da so njihovi gostitelji zgolj revni in umazani ljudje, danes vemo, da lahko uši dobi vsak, ne glede na družbenoekonomski status, starost, spol in dolžino las.

Praskanje je opozorilni znak

Če opazite, da se otrok (ali drug družinski član) praska, mu temeljito preglejte lasišče, saj je uši in gnide težko opaziti. Uši na lasišču pijejo kri, njihovi izločki pa povzročajo neprijetno srbenje, ki se sicer pojavi šele nekaj tednov za tem, ko se uši že naselijo na glavi. Otroci se zaradi njih nenehno praskajo, na koži pa nastanejo opraskanine, v nekaterih primerih se lasišče celo gnojno vname.

Temeljito preglejte lasišče

Uši boste najlažje opazili, če boste otrokova ramena ogrnili z belo brisačo ali papirjem, nato pa prečesali celotno lasišče po pramenih od narastišča las proti konicam; zlasti pozorni bodite v predelu zatilja in za ušesi, kjer se uši najraje naselijo. Lasišče pregledujte oziroma lase razčešite pri naravni svetlobi, saj boste uši tako najlažje opazili, pomagate pa si lahko tudi s povečevalnim steklom. Česanje naj traja vsaj deset minut, zobje glavnika pa naj se čim dlje dotikajo lasišča. Na vsakem pramenu las postopek ponovite od tri- do petkrat ter po vsakem potegu skrbno preglejte glavnik in ga obrišite s papirnatim robčkom, slednjega pa nato odvrzite v vrečko za odpadke. Po končanem prečesavanju glavnik sperite pod vročo tekočo vodo in ga še nekaj minut namakajte v vroči vodi. Roke si po končanem postopku dobro umijte z milom.

Dreamstime
Najprej lasišče temeljito preglejte, saj je uši in gnide težko opaziti. Sledi česanje, ki naj traja vsaj deset minut, zobje glavnika pa naj se čim dlje dotikajo lasišča.

Postopek razuševanja

Če ima otrok ali kdo drug v družini uši, vas čaka temeljito razuševanje. To izvedite še isti dan, ko opazite uši, in to pri vseh osebah, ki jih imajo. Postopek razuševanja se začne s preparatom proti ušem, ki ga skrbno razporedite po suhem lasišču. Pustite vsaj deset minut, nato pa ga sperite z vodo. Postopek ponovite čez sedem do deset dni, v tem času pa vsak dan skrbno prečešite lasišče z gostim glavnikom. Las ne umivajte vsaj še dan ali dva po tem, ko sperete preparat za razuševanje. Po končanem postopku razuševanja operite v vroči vodi (pri 60 stopinjah) vse predmete, ki so bili v stiku z lasmi okuženega, torej glavnike, krtače, perilo, oblačila, brisače, posteljnino ... Predmete, ki ne prenesejo pranja, pa neprepustno zaprite v plastično vrečko in jih pustite na sobni temperaturi 10–14 dni ali jih dajte v zamrzovalnik za 24 ur. Oblazinjeno pohištvo in preproge temeljito posesajte.

Pomembna je preventiva

Uši se prenašajo z neposrednim stikom glave z glavo, torej najpogosteje pri skupnem bivanju in igranju otrok. Redkeje pa se prenašajo prek predmetov, kot so glavniki, krtače, pokrivala, posteljnina in brisače. Kljub temu naj otrok uporablja le svoj glavnik, krtačo, pokrivala in druge predmete ter nosi le svoja oblačila. Otroci z dolgimi lasmi naj jih imajo tesno spete v čop. Vsem družinskim članom pa pregledujte in prečesavajte lasišče vsak teden oziroma vsak dan, če ste v vrtcu oziroma šoli dobili obvestilo, da so se v skupini ali razredu pojavile uši.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste