Artičoke

V usnjate liste zaviti srčki, ki nas učinkovito razstrupijo

Mare Koren
12. 3. 2022, 21.22
Deli članek:

Ali ste že kdaj pripravljali artičoke? Poznali so jih že stari Grki in Rimljani, ki pa jih niso uporabljali samo v kulinariki, temveč v prvi vrsti v zdravilstvu. Artičoke so precej nepoznane, a tako zdravilne, da jih ne bi smeli spregledati.

Dreamstime
Artičoke odpravljajo prebavne motnje, kot so krči, driska, napihnjenost in bruhanje.

Artičoka spada med trajnice. Ta rastlina zraste do 1,5 metra visoko in jo gojimo zaradi užitnih cvetnih popkov. Krasijo jo lepi listi in veliki cvetovi, ki so vijoličastomodre barve, zato jo po navadi sadimo v okrasne robove vrtov. Če želite hkrati očarljivo in užitno rastlino, je artičoka prava izbira.

Bogastvo vitaminov in mineralov

Roko na srce, kdaj ste nazadnje jedli artičoke? Večina je artičoke pokusila zgolj na pici, le redkokdo pa artičoke pripravlja doma kot kulinarično specialiteto. Mogoče si jo boste, ko boste izvedeli, kako zdrava je, vendarle privoščili večkrat. Artičoka namreč spada med zelo zdravo zelenjavo, polno vitaminov, železa in magnezija. Rastlina in njeni pripravki varujejo jetra in spodbujajo izločanje žolča ter delovanje prebavil. Znana je po tem, da preprečuje nastanek žolčnih kamnov, odpravlja prebavne motnje, kot so krči, driska, napihnjenost in bruhanje. Uživanje artičok naj bi bilo v pomoč pri zmanjševanju holesterola v krvi, koristne so tudi za diabetike. Z njihovo pomočjo odpravljamo tudi slab zadah in zaspanost.

Kako jih izberemo

Pri nakupu artičok zmeraj pazimo, da so kompaktne in težke ter da imajo lepe zelene liste. Svežo artičoko boste prepoznali po škripajočem zvoku, če jo boste nekoliko stisnili med dlanmi. V hladilniku se bodo obdržale nekaj tednov, a boste s tem, ko boste zavlačevali z uporabo, krivci za vse več grenčin.

Kako jo pripravimo

Artičoka je res malo posebna zelenjava, za njeno uporabo pa potrebujemo nekaj znanja. Pri pripravi v kulinariki uporabimo zgolj mesnat spodnji del zunanjih listov, osrednjo srčiko in spodnji del koška. Pred uporabo artičoke temeljito operemo z mrzlo vodo. Nato odstranimo spodnje lističe, pecelj pa odrežemo na dolžino dva centimetra ali manj. Zgornjo četrtino odrežemo s škarjami, porežemo tudi špičaste robove listov. Če želimo ohraniti zeleno barvo artičok, jih pokapljamo z limoninim sokom. Tako pripravljene in otrebljene lahko kuhamo, vlagamo, dušimo, na hitro popražimo, cvremo, polnimo z nadevi ali serviramo z različnimi nadevi. Stebla in glave lahko blanširamo tudi v juhah in enolončnicah.

Estrada

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu