Kamut velja za staro žito in spada v skupino, kamor uvrščamo tudi trdo pšenico, ki jo sicer poznamo pod izrazom durum, ta pa se navadno uporablja za izdelavo testenin. Verjetno je, da so divje sorte omenjenih žit na Bližnjem vzhodu nabirali in jih zbirali že od začetka kmetovanja. Takrat ljudje niso sejali čiste in enotne vrste žit, temveč so semena mešali in tako sejali več vrst hkrati. Raznovrstnost je tako ščitila letino pred škodljivci in boleznimi.
Kamut v prehrani
Kamut je bogat z beljakovinami in antioksidanti, vsebuje tudi dobre maščobe.
Kamut je v primerjavi z današnjimi žiti veliko bolj priporočljiv. Vsebuje namreč več beljakovin in številne minerale, med katerimi izstopajo predvsem selen, cink in magnezij. Zaradi bogastva mineralov je tudi odličen vir antioksidantov, prav tako pa je bogat vir energije, saj v njem najdemo veliko kakovostnih mašob.
Cenijo ga predvsem športniki, tisti, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov, in vsi, ki si prizadevajo uživati zdravo hrano. Če pogledamo beljakovinsko vrednost, ugotovimo, da vsebuje kar do 18 odstotkov več beljakovin kot ostala krušna žita. Najdemo pa tudi esencialne aminokisline ter vitamine A, B, C, E, H, k, PP in folne kisline.
Ne povzroča alergij
Najpomembnejši podatek je, da kamut ne povzroča alergij in je izjemno lahko prebavljivo žito. Uživa ga lahko tudi velika večina ljudi, ki so alergični na gluten in na sploh na pšenico. Številne prepriča tudi njegov okus in čudovita rumena barva zrn. Kamut lahko uživate dobro kuhan v zrnih, kot prilogo k mesnim jedem ali solatam, nedvomno pa je nepogrešljiva tudi kamutova moka, iz katere lahko pripravite odličen kruh, praznične piškote, vaflje in druge dobrote.
Zanimivosti
Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje
Kamut lepo vzhaja, moka je navadno fino mleta in posledično precej puhasto naraste. Poleg tega so izdelki iz kamuta izjemno okusni. Pripravite lahko tudi testenine, ki se v nasprotju s pšeničnimi ne razkuhajo tako hitro.
Domače kamutove testenine
Sestavine: 300 g kamutove moke, ščepec soli, 2 žlici olja, 2 dl vode.
Priprava: moko stresite v skledo, posujte s soljo in dodajte še preostale sestavine, iz katerih zmesite testo. Testo bo načeloma nekoliko trše. Oblikujte hlebček in pustite stati na hladnem eno uro. Nato hlebček oblikujte v valj in ga razdelite v manjše hlebčke, ki jih vsakega posebej na pomokani površini razvaljajte v čim tanjše testo.
Pustite stati 10 minut in narežite na trakove. Lahko si pomagate tudi z uporabo strojčka za izdelavo testenin. Testenine nato dobro posušite na kuhinjskih krpah ali na rjuhi in jih shranite v papirnate vrečke. Če boste kuhali sveže, bo dovolj, če jih kuhate v osoljeni vodi zgolj pet minut. Posušene pa kuhajte 10 minut. In brez skrbi, testenine se ne bodo razkuhale.