Človek z izkušnjami sladokusca bi utegnil meniti, da na jugu italijanskega škornja pretežni del prigrizkov in sobotne večerne ulične prehrane sestavljajo klasične neapeljske in ocvrte pice. Ampak ni čisto tako. Priljubljena je namreč vsaj še ena zvezda na področju ulične prehrane: neapeljski panuozzo, ki ga mora pokusiti in spoznati vsak pravi ljubitelj pice.
Panuozzo, pravijo mu tudi panozzo, je tradicionalna jed kampanjske kuhinje, razširjena na nekaterih območjih te pokrajine. Po njem slovijo zlasti picerije v Gragnanu, saj je nastal prav tam. Leta 1983 v družinski piceriji Mascolo prvič pripravil picopek Giuseppe Mascolo. Nekega večera je namreč pripravljal večerjo za svoje otroke, in iz testa za pico ustvaril dolg in ozek sendvič, napolnjen z mocarelo in panceto. Ena od njegovih hčera, takrat trinajstletna Pasqualina, je predlagala ime, pod katerim je znan še danes. In še danes njegovo izvirno različico strežejo v isti piceriji.
Ponujajo pa več različic panuozza, pri čemer so vse sestavine za nadev izključno lokalne in najvišje kakovosti. Poleg izvirne različice s panceto in mocarelo vam ga pripravijo tudi s pršutom in mocarelo ter s klobaso in friarielli (mladimi zelenimi poganjki). Med najbolj priljubljenimi izbirami je panuozzo z mocarelo, panceto, šampinjoni in pikantno omako.
Panuozzo ima seveda veliko skupnega s pico, saj predstavlja njeno alternativo, priročno za uživanje kot hrana za s seboj ali ulična hrana. Značilno za panuozzo je dvofazno pečenje. Vnaprej spečeno osnovo iz testa za pico nadevajo in vse skupaj še enkrat na hitro popečejo, da se sestavine nadeva segrejejo in združijo s kruhom.
Ta sendvič oziroma panino, običajno dolg kakšnih 30 centimetrov, vsekakor sodi na prednostni seznam italijanskih kulinaričnih doživetij. Ljudje v Gragnanu za panuozzo, ki je uradno priznan kot prodotto agroalimentare tradizionale (PAT), neredko čakajo v dolgih vrstah, da bi ob njem uživali v družbi prijateljev in sorodnikov. Gre za nekakšen ritual prijetne družabnosti, ki ga lahko v popolnosti razumejo le tamkajšnji domačini. Seveda ga radi poplaknejo z značilnim vinom iz Gragnana ...
Za izvirni panuozzo je torej treba v Gragnano, odlični pa so na voljo tudi v nekaterih picerijah na naših tleh. Ponujajo ga vsaj tri picerije s seznama Špizza – naj picerija Slovenije 2024. Katere, ugotovite sami!