Nepogrešljiva na vrtu

Soda bikarbona na vrtu uspešno zatira različne škodljivce

M.K.
10. 8. 2024, 20.58
Deli članek:

Soda bikarbona je uporabna povsod doma. Najpogosteje jo uporabljamo pri pripravi biskvitov, saj so z njeno pomočjo puhasti in krhki. Nepogrešljiva je pri čiščenju, nikar pa ne pozabite nanjo na vrtu.

Youtube
Če vaš vrt napadejo mravlje, pomešajte sodo bikarbono in sladkor v prahu.

Kakorkoli obrnemo, je soda bikarbona nepogrešljiv in zelo cenjen pripomoček v gospodinjstvu. Odlikuje jo predvsem njena vsestranskost. Poskrbi za puhaste kolače in biskvite, omili kislino paradižnikovih jedi, učinkovito očisti pečico in zažgane ponve, prav tako je nepogrešljiva na vrtu. Z razlogom torej pravijo, da se ta bel prah mora skrivati v vsakem domu.

Uporabite jo namesto pesticidov

Soda bikarbona naj bi bila celo bolj uspešna pri zatiranju škodljivcev kot nekateri umetni pesticidi. Vsekakor pa lahko iz nje pripravite organsko pršilo in preverite njeno učinkovitost. Uspešno naj bi zatirala žuželke, uši in muhe, ki škodijo razvoju vrtnin in rastlin. Kot univerzalna kombinacija se priporoča čajna žlička sode bikarbone, dve žlici oljčnega olja in skodelica (250 ml) vode. Mešanico dobro premešajte, da se soda raztopi, nato pa mešanico zlijte v razpršilko in popršite po vrtninah in rastlinah. Če se borite z glivičnimi boleznimi na rastlinah in vrtninah, jih popršite s pripravljeno mešanico vsak drugi dan, dokler si rastlina ne opomore. Omenjeno mešanico lahko uporabite tudi na vrtnicah, trti in grozdju.

Zoper žuželke

Če se borite z napadom žuželk in pajkov na vrtninah, lahko pripravite mešanico iz olivnega olja, sode bikarbone in nekaj kapljic tekočega mila. Za pripravo potrebujete eno žlico oljčnega olja, eno žlico sode bikarbone in deset kapljic tekočega mila, vse skupaj razredčite s 3,5 litri vode. Z mešanico škropite enkrat na tri dni, dokler se napadi žuželk ne končajo. Če vaše vrtnine in vrt napadajo mravlje, naredite kombinacijo sode bikarbone in sladkorja v prahu. Pomešajte obe sestavini in ju potresite po poteh, kjer se sprehajajo mravlje. 

Zeleni raj
Uspešno bo pregnala tudi česnovo muho.
Preverite pH zemlje

Kot že veste, nekatere rastline izključno bolj uspevajo v kisli, druge pa v alkalni zemlji. Zato je dobro, da poznate pH prsti vašega vrta. Ta se seveda lahko od konca do konca nekoliko razlikuje, zato teste izvedite na več mestih. Zemljo lahko testirate tako, da majhne delčke naberete v kozarce, nato pa prelijete s kisom ali sodo bikarbono. Če se bo zemlja, ki ste jo prelili s kisom, začela peniti, pomeni, da je alkalna, njena vrednost je tako nad sedem. Če reakcije ni, je zemlja kisla. Podoben test nato naredite s sodo bikarbono. Če tudi tam ne reagira, pomeni, da ima prst nevtralni pH.

Za lepše in večje cvetove

Soda bikarbona je še kako koristna pri vseh tistih lončnicah in rastlinah, ki uspevajo v alkalnih tleh. Takšne so denimo hortenzije, begonije in geranije. Soda bikarbona bo spodbudila njihovo rast, pa tudi cvetele bodo še lepše in bolj bujno. Vse, kar morate storiti, je, da v vodi raztopite nekaj žličk sode bikarbone in z njo zalivate rože. S sodo bikarbono boste vplivali tudi na barvo hortenzij. Te se bodo v alkalni zemlji obarvale rožnato, v kisli zemlji pa bodo očarale z modrimi cvetovi. Sodo bikarbono dodajte tudi vodi v vazi, če želite, da je rezano cvetje dlje časa obstojno.

Revija Zarja
Nepogrešljiva je pri zatiranju listnih uši.
Znebite se polžev

Soda bikarbona bo z vašega vrta pregnala tudi marsikaterega škodljivca. Kot že omenjeno, jo uporabljamo pri zatiranju uši, žuželk in drugih zajedavcev, ki pogosto napadejo vrtnine. Prav tako lahko sodo bikarbono uporabite za zatiranje polžev, saj naj bi veljala za učinkovito sredstvo. Nasujte jo okoli gredic ali rastlin v obliki zaščitne poti, neposredno na tla. Soda bo vrtnine obvarovala vse do prvega dežja, nato pa morate postopek ponoviti. A nikar ne prepogosto, saj s prepogostim dodajanjem sode bikarbone spreminjate tudi pH tal, kar pa lahko škoduje rastlini.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste