Pande znak sodelovanja

Pandi Bao Li in Qing na poti v ZDA

A.S./STA
29. 5. 2024, 15.52
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 16.11
Deli članek:

Kitajska bo do konca leta v ZDA poslala nov par pand, sta danes v skupnem sporočilu javila ameriška prva dama Jill Biden in živalski vrt v Washingtonu. Lansko jesen so ob izteku pogodbe o izposoji tri pande zapustili ameriško prestolnico, prihod novih pa številni vidijo kot znak otoplitve med državama.

Profimedia
Slika je simbolična.

"Uradno je! Pande se vračajo v Washington," je v posnetku s predstavniki živalskega vrta sporočila Jill Biden. "Veseli smo, da bodo otroci od blizu in daleč lahko znova uživali v ljubkih in veselih dogodivščinah velikih pand," je kasneje še objavila na omrežju X.

Nacionalni živalski vrt Smithsonian's v prestolnici je pojasnil, da k njim v okviru desetletnega dogovora prihajata Bao Li in Qing. "Ta zgodovinski trenutek je neizpodbiten dokaz, da je naše sodelovanje s kitajskimi kolegi imelo nesporen učinek," so sporočili.

Navajajo, da jim je skupaj uspelo povečati število pand, bolje razumeti, kako skrbeti zanje, in kaj je potrebno za zaščito pand v divjini ter ohranitev njihovega naravnega habitata.

Živalski vrt bo svojim kitajskim partnerjem, skupini za zaščito okolja, v okviru novega sporazuma o izposoji pand letno nakazal 500.000 dolarjev, so še sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajska že desetletja vodi t. i. diplomacijo pand, v okviru katere v znak zapečatenja izboljšanih odnosov svoje medvede pošilja v države po vsem svetu. Prvi par pand je Peking ZDA poslal leta 1972, ob obisku takratnega ameriškega predsednika Richarda Nixona na Kitajskem.

V luči zaostrenih odnosov med državama trenutno v ZDA ostaja le še nekaj pand, tri so nacionalni živalski vrt v Washingtonu zapustili pred pol leta. Je pa kitajski predsednik Xi Jinping po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom novembra lani dejal, da bi Kitajska lahko kmalu poslala nove.

Medvedi, ki so priljubljeni med obiskovalci živalskih vrtov, so doma predvsem v jugozahodni provinci Sečuan. Po ocenah je na svetu še okoli 1860 pand, od tega jih je okoli 600 v ujetništvu.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka