Mednarodno prvenstvo picopekov

Komisijo je očarala kraljica z Lavrice

Zoran Triglav
15. 5. 2024, 15.42
Posodobljeno: 16. 5. 2024, 13.03
Deli članek:

V Bujah blizu Divače stoji legendarna gostilna Pri Zotlarju, ki je v torek, 14. maja, na svojem vrtu gostila prestižno mednarodno prvenstvo picopekov. Udeležili so se ga predstavniki Slovenije, Italije, Hrvaške in Romunije. Zmago si je po oceni mednarodne žirije iz naštetih držav pripekel Slovenec Jure Krišto iz picerije Valerie na Lavrici.

Zoran Triglav
Trije najbolje uvrščeni z Igorjem Zagajskim (levo) ter predstavnikoma združenja APN in podjetja Mainardi (desno)

Na prvenstvu, ki je potekalo pod budnim očesom združenja napolitanskih picopekov APN – Associazione Pizzaiuoli Napoletani in pokroviteljstvom podjetja Mainardi food iz italijanskega zamejstva, se je za nagrade potegovalo 16 picopekov, deset mojstrov iz Slovenije, pet iz Hrvaške in eden iz Italije. Njihove stvaritve je ocenjevala mednarodna, pretežno italijanska komisija, ki jo je vodil namestnik predsednika omenjenega združenja APN Gianluca Pierro, njen član pa sem bil tudi podpisani, povabljen zaradi velike odmevnosti že tradicionalnega izbora Naj picerija Slovenije, ki letos prvič poteka pod naslovom Špizza.

Zoran Triglav
Tekmovalci in drugi sodelujoči

Mojstri so se na vrtu gostilne, ki je z dogodkom obeležila prvo obletnico svoje hišne (in to vrhunske!) picerije, predstavili z izjemno kakovostnimi izdelki, kar je posebej poudaril direktor ekipe picopekov napolitanskega združenja Igor Zagajski iz Hrvaške, ki je tudi vodil tekmovanje: »Vse pice, ki smo jih videli in pokusili, so bile izjemno kakovostne!« Seveda pa so podrobnosti tiste, ki nazadnje odločajo o razvrstitvi.

Zoran Triglav
Tekmovalci so imeli na voljo najsodobnejšo peč.

Na picah, ki so jih mojstri pekli po vrstnem redu, usklajenem s temperaturo peči (tisti, ki pečejo pri najvišjih temperaturah, so pekli prvi), smo pokusili in videli najrazličnejše nadeve. Njihova usklajenost, premišljenost in uravnoteženost je bila ključnega pomena pri ocenjevanju, glavna pa je bila seveda kakovost in pravilna zapečenost testa. Čeprav so bile nekatere pice nadevane z izjemno luksuznimi dodatki, kot so v jami starani sir, pršuti in bresaole, tartufi, karpačo, sveže školjke, dimljena postrv, hobotnica in podobno, je sodnike najbolj prepričala kraljica med picami – margerita.

Zoran Triglav
Pice so bile slikovite in najrazličnejših okusov.

Jure Krišto, ki peče v ljubljanski oziroma lavriški piceriji Valerie, jo je pripravil tako mojstrsko, da so ob njej predstavniki APN enostavno spontano zaploskali ob vzklikih: »Regina!« Glavno zaslugo pri tem je imelo (poleg izjemno uglašenega nadeva) do zadnje potankosti razvito in idealno zapečeno testo, pripravljeno po metodi biga, ki tudi nekoliko ohlajeno ni postalo gumasto in je navdušilo s svojo krhko hrustljavo skorjico, lahkotnostjo ter popolnim okusom. Prav to smo pogrešali pri nekaterih drugih mojstrovinah, ki so se izkazale celo z izjemnimi nadevi, ampak žal ne dovolj kakovostnim testom, ki je seveda bistvo dobre pice.

Zoran Triglav
Včasih je manj tudi več.

Tudi tokrat se je potrdila veljavnost načela »manj je več« in mojster Jure Krišto je verjetno po zaslugi celotne ekipe svoje matične picerije slavil prepričljivo zmago. Drugo mesto je zasedel mojster Vanja Švogor iz varaždinske picerije Bernarda, ki se ga drži poseben sloves. Prav na vseh tekmovanjih, mednarodnih in domačih, ki se jih redno udeležuje, je namreč doslej zasedel drugo mesto. V Bernardi, ki deluje v Varaždinskih Toplicah, testo zamesijo s termalno vodo, tekmovalna pa je bila obložena med drugim s tenko narezanim filetom dimljene postrvi, pekorinom in peteršiljevim pestom. Tretje mesto je zasedel Miha Zorko iz ljubljanske picerije Naša hiša, ki je svoj izdelek opremil »po domače«, med drugim s kranjsko klobaso in ocvirki.

APN
Pisana mednarodna komisija z voditeljem tekmovanja Igorjem Zagajskim

Zoran Triglav
Ekipa, brez katere prireditve ne bi bilo.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!