Telovadba

Tudi potrebe po vadbi z leti postanejo drugačne

M. K.
12. 2. 2023, 16.53
Deli članek:

Raziskave kažejo, da se ženske po 20. letu v povprečju vsako leto zredimo za pol kilograma, kar pomeni, da imamo do 40. leta že od 5 do 10 kilogramov presežka.

dreamstime
Telovadbo je treba izbrati glede na leta.

Ob vseh drugih starostnih spremembah (gubah, upočasnjeni presnovi in pomanjkanju energije) to gotovo dodatno prispeva k slabemu počutju in pomanjkanju samozavesti, zato kar kliče po hitrih in učinkovitih ukrepih. Rešitev je na srečo dokaj preprosta in se imenuje primerno izbrana telovadba. Z njo poskrbimo za porabo kalorij, odpravo maščobnih blazinic, pospešimo prekrvitev in s tem tudi izboljšamo videz. Da o odličnem počutju niti ne izgubljamo besed!

Sredi 20. let

Vaš telovadni moto: naj gibanje postane navada. Sveži diplomanti so bolj zaposleni s tem, kako bodo našli službo in se preselili na svoje, kot z razmišljanjem o metabolnih procesih v svojem organizmu. A obstaja veliko možnosti, kako si pridobiti kondicijo, na primer s skupinskimi športi, ki ste jih s prijatelji gojili že v najstniških letih (nogomet, košarka, odbojka in podobno). Vaše telo je še mlado, v kratkem času lahko porabi veliko kalorij in metabolizem je po uri vadbe aktiven še ves dan. Vaje, ki popravijo postavo, da je videti višja in bolj sloka, in gibanje elegantnejše, so dokaj preproste. Pravzaprav osnovne: počepi, trebušnjaki, potiski, dvigi, razkoraki … Izvajajte jih vsak dan in vaše gibanje bo bolj graciozno.

Sredi 30. let, ko razmišljate o nosečnosti

Vaš telovadni moto: osredotočite se na medenico, center telesa; veliko je razlogov, da še pred nosečnostjo pridobite dobro kondicijo. Vaši medenici bo dala stabilnost, da boste nosečnost lažje prenašali, lažje rodili in se po porodu tudi lažje vrnili v formo. Okrepiti osrednji del telesa (z vajami za hrbet, trebuh, medenično dno) je pomembno tudi zato, da boste omilili morebitne bolečine v križu, ko boste nosili dodatno breme.

Dreamstime
Pred nosečnostjo okrepite osrednji del telesa.

Sredi 30. let, ko gradite kariero

Vaš telovadni moto: telovadite med službo. Če ste osredotočeni na svojo kariero, je velika verjetnost, da zanemarjate telovadbo in se vam nabira celulit na stegnih in zadnjici. Kdor ure in ure sedi v pisarni, si zlahka pridela »jahalne hlače« in preveč raztegnjene zadnjične mišice, pravijo telovadni eksperti. Svetujejo, da si omislite alarm, ki vas vsaki dve uri opomni, da je čas za pisarniško vadbo. Raztegnite si zgornji del telesa in boke, na primer z uporabo mini elastičnega traku, ki si ga namestite okoli kolen pod mizo in ga z nogami raztegujete. Sodelavci še opazili ne bodo, da pod mizo poteka intenzivni trening. Če imate dolg odmor za malico, pa si morda lahko celo privoščite odteči en krog po bližnjem parku.

Profimedia
Telovadite med službo.

Sredi 40. let je redna vadba izjemnega pomena

Vaš telovadni moto: telovadba vsak dan. To je nedosegljiv cilj, boste rekli, vendar je redna vadba v tem življenjskem obdobju izjemnega pomena. Raven testosterona postaja nestabilna, kar pomeni, da boste začeli izgubljati mišično maso. Dobra novica pa je, da že s 30-minutno vadbo na dan lahko naredite veliko spremembo. Osredotočite se na visokointenzivni trening, na primer trening na kardiopripomočkih ali krožno vadbo z vsaj štirimi različnimi postajami.

Sredi 40. let potrebujete trening za moč

Vaš telovadni moto: trening za moč se obrestuje. Če ste do zdaj redno vadili, ste gotovo v dobri kondiciji, kar pa se navzven morda ne kaže. Koža na rokah se začne povešati, postaja bolj ohlapna. To lahko spremenite edino s treningom za moč. Pomislite na Madonnine mišičaste roke, pa vam bo jasno. Osredotočite se na zgornji del telesa, sklece, dviganje uteži, veslanje … vse to bo prispevalo k čvrstejšim mišicam.

dreamstime
Sredi 50. let si z vadbo izboljšate razpoloženje.

Sredi 50. let si z vadbo izboljšate razpoloženje

Vaš telovadni moto: telovadba za boljše razpoloženje. Sprijaznite se z dejstvom, da gre vaše telo skozi normalen, naraven proces, in se raje posvetite dobremu počutju. Nihanja hormonov lahko pripeljejo do nihanj razpoloženja in telovadba je odlično zdravilo zoper to. Trening z dviganjem uteži v telesu sprošča hormone sreče, ki v trenutku dvignejo tudi razpoloženje.

Sredi 50. let morate začeti skrbeti za zdravo hrbtenico

Vaš telovadni moto: okrepite si hrbtenico. Ženske z družinsko zgodovino osteoporoze tvegajo, da bodo tudi same zbolele za to boleznijo, in zato naj naredijo vse za ohranjanje kostne gostote. Jemljite kalcij in prehranske dodatke vitamina D ter seveda zmerno telovadite. Osredotočite se na hrbtenico, pri čemer je odličen pripomoček kroglasta utež (kettlebell), ki jo lahko dvigate, z njo počepate ali zamahujete, delate trebušnjake in si razgibate celo telo.

Dreamstime
Če vadbo dodatno začinite z uporabo uteži, ne boste učvrstili samo mišic v rokah, ampak tudi možgane.

Sredi 60. let je čas, da ne odnehate!

Vaš telovadni moto: ne upočasnite! Seveda si želite normalno počepniti, da se boste lahko igrali z vnuki. Bolj ko boste aktivni, vitalnejši boste kasneje v življenju, zato nikar ne upočasnjujte telovadnega tempa (razen če vam tega ne narekuje telo). Če imate ob vadbi bolečine ali so vam določeni gibi neprijetni, jih prenehajte izvajati. Nadomestite jih z drugimi, navsezadnje vam vedno ostaneta vsaj hoja in pohodništvo, ki sta primerna za vsakogar, ne glede na leta.

Dreamstime
Hoja je med tistimi aktivnostmi, ki so hrbtenici najbolj prijazne.

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!