Križanec

Avto, ki ga vozi tudi Tina Maze

Peter Pirkovič
12. 2. 2023, 15.00
Deli članek:

Znamka DS Automobiles na slovenske ceste pošilja osveženega križanca, ki v ponudbi še vedno ohranja dizelski motor, hkrati je ta dobil še nov zmogljiv priključni hibridni pogon z 265 kilovati moči.

Peter Pirkovič
Tina Maze je postala ambasadorka francoske avtomobilske znamke DS Automobiles.

Veliki DS-ov križanec, ki je na slovenskem ceste prvič zapeljal leta 2020, je bil sredi prejšnjega leta prenovljen, zdaj pa so iz francoske tovarne (Mulhouse) v Ljubljano prispeli prvi primerki. Najbolj opazna sprememba je na sprednjem delu, kjer so mu oblikovalci narisali nove dnevne LED-luči in izboljšali vsebino glavnih svetil. Matrični LED-žarometi imajo skupno 84 LED-diod, s čimer se precej izboljšuje osvetljeno polje med nočno vožnjo, hkrati ti zmorejo samodejno uravnavati svetlobni snop. Na zadnjem delu je opaziti novo grafiko zadnjih luči in spremenjen napis. Zdaj na njem ne bo več napisa DS7 Crossback, pač pa napis DS Automobiles. V ponudbi sta tudi dve novi zunanji barvi, siva Saphire in modra Laque.

Peter Pirkovič
Cene za prenovljen model DS 7 se gibljejo med 39.600 in 70.850 evri.

Urejena in premijska potniška kabina je pridobila številne nove materiale, ohranila pa znano zasnovo voznikovega delovnega okolja. Udobju in prostornosti na prvi pogled ne gre oporekati. Obenem je armaturna plošča bogatejša za nov multimedijski vmesnik Iris. V okviru 12-palčnega zaslona na dotik velja izpostaviti zmogljivejše delovanje strojne opreme, nova je grafika, na voljo sta 3D-prikaz navigacije in možnost glasovnega upravljanja. Pri slednjem je zanimivo, da se pogovor z umetno inteligenco začne z »Ok, Iris«. Če to obrnemo, dobimo Siri, ki ima izvor pri ameriškemu gigantu Apple.

Peter Pirkovič
Motorna paleta modela DS 7 še vedno vsebuje dizelski 96-kilovatni motor z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, čeprav bo največ poudarka namenjenega ponudbi priključnih hibridov.

Motorna paleta modela DS 7 še vedno vsebuje dizelski 96-kilovatni motor z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, čeprav bo največ poudarka namenjenega ponudbi priključnih hibridov. Na voljo so trije z enako tehnično osnovo. Torej, 1,6-litrski turbo bencinski motor, dodatno pa je vgrajen še električni motor oziroma dva, pri vseh treh verzijah pa velja izpostaviti izboljšano kapaciteto baterije (14,2 kWh), s pomočjo katere uporabniki lahko na električni način prevozijo med 57 in 65 kilometri. Izvedba s 165 kilovati sistemske moči ima pogon speljan le na sprednji kolesni par, tista z 221 kilovati ima na zadnji osi dodatno pogonsko enoto in pogon na vsa štiri kolesa. Novost v ponudbi je različica s 265 kilovati sistemske moči in s pogonom 4 x 4. Prav takšnega zdaj vozi naša nekdanja uspešna smučarka Tina Maze. Slednja, ki letno prevozi veliko kilometrov, je postala ambasadorka omenjene francoske avtomobilske znamke. Pri DS pravijo, da se najboljše združuje z najboljšim.

Lani so slabo polovico prodaje tega modela predstavljali prav priključni hibridi, letos pa bo ta delež še višji. Na cenik so po novem uvrstili še dva nova paketa opreme, vstopni paket Bastille in najbogatejši paket Opera. Cene za prenovljen model DS 7 se gibljejo med 39.600 in 70.850 evri.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost